Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Spitalul Judeţean cheltuie o avere pe vaccinurile antirabice


   Spitalul Județean de Urgență Focșani, unde funcționează singurul centru antirabic din Vrancea, cheltuie sume importante pentru vaccinarea persoanelor mușcate de câini. Reprezențanții unității ne-au precizat că o singură doză de vaccin costă 228 de lei, iar unei persoane mușcate i se administreză, de obicei, cinci doze. „În stocurile Spitalului Județean mai sunt suficiente deoze de vaccin antirabic. Mai precis, mai avem 11 cutii cu câte cinci fiole dintr-un produs și alte 23 de flacoane a câte 500 mililitri dintr-un alt produs. Prețul unui singur vaccin este de 228 de lei”, ne-a precizat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
   Potrivit medicilor, unei persoane mușcate de câine suspect de rabie i se administrează cinci doze de vaccin, după următoarea schemă, în zilele în zilele 0-3-7-14-30. De la începutul acestui an, aproximativ 70 de vrânceni au fost vaccinați antirabic, din cele peste 200 de persoane atacate de patrupedele agresive care au ajuns la Urgențele Spitalului Județean Focșani.
   Medicii avertizează că mușcătura de câine este foarte periculoasă, mai ales dacă animalul este turbat. În cazul în care sunteți protagoniștii unui astfel de incident, trebuie să urmați câteva reguli simple. Indicat ar fi să vă prezentăți de urgență la medicul de familie, care poate curăța plaga mușcată și administra vaccin antitetanos. Dacă medicul de familie nu are program, singura soluție este prezentarea la unitățile de urgențe din structurile spitalelor sau solicitarea unei echipaj medical de urgență prin 112.
   După ce plaga este curățată, persoana mușcată de câine trebuie să se prezinte la singurul Centru Antirabic din Vrancea, care funcționează în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani. Cei care nu vor să apeleze la medic pentru a primi vaccinul antirabic nu au altă opțiune, deoarece acest vaccin nu poate fi găsit în farmaciile cu circuit deschis din județ. Farmaciștii spun că acest tratament se face doar sub supravegherea medicului specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?