Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Programul de screening bate pasul pe loc din lipsă de anatomo-patologi


   Mii de femei din Vrancea s-au adresat medicilor de familie pentru a beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, însă probele a doar jumătate din acestea au fost deja citite. Până acum au fost recoltate aproximativ 3 mii de probe, însă doar 1.500 de femei au primit rezultatele.
   Coordonatorul programului de screening al cancerului de col uterin în Vrancea, medicul Alin Lazea, spune că numărul mic de probe citite se datorează lipsei medicilor anatomo-patologi din județ, aceștia fiind cei care fac interpretările. Însă, spre deosebire de alte județe, programul de screening derulat în Vrancea nu a întâmpinat probleme financiare. „Nu avem probleme cu finanțarea. Nu știu ce se întâmplă în alte județe. La noi programul este «sugrumat» de lipsa anatomo-patologilor, care sunt cei care citesc probele. Sunt doar doi, cei de la Spitalul Județean, iar ei au voie să vadă doar 10 lame pe zi. Din această cauză am fost nevoiți să reducem și numărul recoltărilor”, spune medicul Alin Lazea.
   Numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 87, dar aceștia se pot înscrie în continuare în program. Majoritatea celor înscriși sunt din Focșani. Femeile se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie și de planificare familială din cadrul Spitalului Județean, respectiv Maria Caștu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor.
Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică. Acest program va fi implementat încă 4 ani de acum înainte, medicii preconizând că peste 25 de mii de vrâncence vor beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau.
   Ginecologii recomandă tuturor femeilor să își facă testul Babeș Papanicolau, deoarece el poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri pentru a preveni apariția cancerului. Acest test este foarte important, având în vedere că orice femeie este predispusă la cancer de col uterin. Această boală debutează asimptomatic, de cele mai multe ori fiind depistată în faze avansate, când nu mai poate fi vindecată. Drept urmare, zeci de vrâncence sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, iar alte zeci mor din cauza acestei boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?