Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Pregătiri pentru alegerile de la Camera Agricolă


   Membrii Comitetului de Inițiativă pentru înființarea Camerelor Agricole Vrancea vor fi desemnați luni, prin tragere la sorți. Evenimentul va avea loc la sediul Instituției Prefectului, fiind așteptați să participe reprezentanții tuturor formelor asociative din județ. Acest Comitet se va ocupa de organizarea și derularea alegerilor pentru Camerele Agricole, iar pasul următor este delimitarea, prin ordin al prefectului, a secțiilor de votare la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor județului, în funcție de numărul de fermieri înscriși la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. La alegeri vor participa fermierii înscriși la APIA, care sunt membri de drept al Camerei Agricole. 
   Camerele Agricole au fost înființate cu scopul de a asigura reprezentarea fermierilor în relația cu Ministerul Agriculturii și administrațiile locale. „Camera Agricolă este o instituție privată de interes public, nonprofit, cu personalitate juridică, creată în scopul reprezentării și promovării intereselor fermierilor agricoli, persoane fizice și juridice din agricultură, cu toate ramurile ei: industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, turism rural și agroturism”, se arată într-un comunicat al Prefecturii. 
   Singurul obstacol care poate bloca organizarea alegerilor la Camerele Agricole este asigurarea finanțării pentru buletine de vot și funcționarea secțiilor de votare. Nu în ultimul rând, ar trebui ca la alegeri să participe minim 6% din numărul de fermieri cu drept de vot pentru ca acestea să fie validate. 
   De altfel, motivele financiare au fost cele care au blocat organizarea alegerilor până în prezent. Noua lege a Camerelor Agricole prevede că toate cheltuielile cu alegerile pentru desemnarea membrilor conducerii acestor instituții nu mai sunt suportate din fonduri publice, ci doar din contribuțiile membrilor sau alte surse de finanțare, iar la nivelul județului nu au fost fermieri care să își anunțe disponibilitatea de a finanța organizarea unor alegeri. 
   Reamintim că subprefectul Cristi Misăilă, cel care a coordonat activitatea Comitetului de Inițiativă pentru înființarea Camerelor Agricole, a explicat că în bugetul instituției nu este prevăzut niciun leu pentru organizarea de alegeri la Camerele Agricole. „În ședința Comitetului de Inițiativă de acum două luni s-a discutat problema referitoare la finanțarea alegerilor și am cerut precizări de la Ministerul Administrației și Ministerul Agriculturii. Ni s-a răspuns că nu sunt alocate fonduri, iar dacă nu avem bani, nu putem organiza alegeri. Trebuie tipărite buletine de vot, trebuie plătiți membrii secțiilor de votare, iar în bugetul Instituției Prefectului nu sunt bani pentru alegeri la Camerele Agricole. Le-am spus fermierilor să vină cu soluții de finanțare și le stăm la dispoziție pentru organizarea acestor alegeri, însă nu s-a întâmplat nimic”, a motivat subprefectul Cristi Misăilă întârzierea în ceea ce privește organizarea alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?