Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Analize înainte de înscrierea copilului la creşă sau grădiniţă


   Părinții care își înscriu copiii pentru prima dată la creșă sau la grădiniță trebuie să prezinte conducerii unității un buletin de analize medicale. Acesta atestă că micuții sunt sănătoși și nu suferă de afecțiuni contagioase, pe care le-ar putea transmite colegilor.
   Analizele sunt considerate investigații medicale la cerere, motiv pentru care se plătesc. Un set complet de analize variază între 70 și 110 lei, în funcție de laborator. Pentru un examen coproparazitologic, părinții trebuie să scoată din buzunare, în medie, 10 lei, pentru un exudat faringian 30 de lei, pentru exudatul nazal tot 30 de lei, iar pentru coprocultură aproximativ 35 de lei.
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea spun că prima analiză este necesară pentru a se stabili dacă micuțul are paraziți, cea de a doua pentru stafilococ sau streptococ, iar cea de-a treia pentru depistarea afecțiunilor digestive. „Analizele medicale sunt foarte importante pentru copiii care intră pentru prima dată în colectivitate, pentru a se vedea dacă ei sunt purtători de anumiți germeni, pe care i-ar putea transmite celorlalți. Exudatul faringian și nazal este pentru depistarea streptococului și stafilococului, vinovați de infecțiile respiratorii, coprocultura pentru depistarea unor coli patogeni sau salmonela, iar examenul coproparazitologic pentru a se depista dacă micuțul are anumiți paraziți. În cazul în care sunt depistați cu anumite probleme, ei au voie să intre în colectivitate, doar după ce primesc tratamentul adecvat”, spune medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
   Un ultim pas pe care părinții trebuie să îl facă înainte de înscrierea copiilor la grădiniță, este să obțină de la medicul de familie avizul epidemiologic. Acesta presupune o ultimă consultație a copilului, care trebuie să fie făcut cu puțin timp înainte de începerea anului școlar. Tot de la medicul de familie, părinții trebuie să obțină și carnetul de vaccinări, care atestă că acesta a primit toate imunizările necesare vârstei sale. Toate aceste documente trebuie înmânate reprezentaților grădiniței sau creșei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?