Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Monitorul sănătății tale. Candidoza bucală


 Cavitatea bucală nu este sterilă, ci este un mediu populat de diverse tipuri de microorganisme aflate, la persoanele sănătoase, într-un echilibru care nu afectează activitatea organismului. Atunci când acest echilibru este perturbat, are loc o înmulțire exagerată a unui anumit tip de microorganisme, fapt ce duce la diverse afecțiuni, care se manifestă la nivelul cavității bucale și nu numai. O astfel de manifestare este candidoza bucală. Ea este produsă de acumularea în exces la nivelul gurii a unei ciuperci care se numește Candida Albicans. Această acumulare apare sub formă de pete albe pe limbă și pe interiorul obrajilor, dar și pe gingii și chiar amigdale, determinând leziuni care pot fi dureroase și uneori sângerânde. 
 Teoretic, orice persoană poate fi afectată de această boală atunci când există o slăbire a sistemului imunitar care nu mai poate ține sub control dezvoltarea acestei ciuperci. Din acest motiv, cei mai afectați sunt copii mici, purtătorii de lucrări dentare, persoanele care urmează diferite tratamente medicamentoase sau care prezintă anumite boli (diabet, HIV, cancer sau alte infecții în organism). 
 Un sistem imunitar sănătos elimină în mod natural bacteriile, virusurile sau  ciupercile din organism. Când imunitatea scade, atunci riscul de apariție a bolii este foarte mare. Astfel, persoanele vizate sunt: copii mici al căror sistem imunitar este încă incomplet dezvoltat, pacienții purtători de proteze care nu asigură o igienă corespunzătoare, zilnică a acestor lucrări, persoanele care urmează tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi, pacienții care urmează chimioterapie sau radioterapie. Fumătorii au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta candidoză bucală, mai ales dacă fac parte din categoriile de pacienți menționate mai sus.  
 Simptomele care trădează apariția bolii sunt: leziuni (pete) albe pe limbă, durere, sângerare, pierderea simțului gustului, gust de vată în gură, roșeață la colțurile gurii (la purtătorii de proteză). În cazurile severe apar și dificultăți la înghițire deoarece leziunile se extind către esofag. 
 Cum prevenim această boală? După fiecare masă trebuie să curățăm bine dinții  și gingiile, de asemenea, persoanele care urmează tratamente cu corticoizi trebuie să clătească bine gura după ce iau medicamentele. Trebuie să consumăm cât mai multe lactate fermentate (iaurt, lapte bătut). Trebuie evitate alimentele bogate în zaharuri sau drojdie. Atunci când aveți cea mai mică bănuială despre apariția afecțiunii, prezentați-vă cât mai repede cu putință la medicul stomatolog, mai ales dacă suferiți și de diabet sau dacă purtați lucrări dentare.  
 ATENÈšIE!!! Dacă depozitele albicioase nu se curăță atunci când sunt șterse cu o compresă de tifon, poate fi vorba de o altă afecțiune, leucoplazia, care este o leziune precanceroasă. 
Medic stomatolog 
Dr. Alexandra Rîcu 
Dacă aveți întrebări pentru medicii de la Hyperclinica Dent Excel, situată în Focșani, strada Constituției, nr. 36, le puteți trimite pe mail:  redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Bucegi nr. 21.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?