Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Crescătorii de animale se împrumută pentru furaje


   Crescătorii de animale se împrumută la bănci pentru a cumpăra furajele necesare pentru acest an. Peste 73 de crescători de ovine au cerut adeverințe de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vrancea, adeverințe cu care vor să acceseze credite pentru finanțarea activităților curente, de la băncile care au încheiat convenții cu Agenția. De asemenea, 83 de fermieri care primesc subvenții pe suprafață au cerut acest tip de adeverințe.
    Documentele sunt folosite pentru a accesa creditele necesare activităților curente până la efectuarea plăților primelor pe exploatație și pe cap de animal la care sunt îndreptățiți potrivit prevederilor legale. Creditele sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Potrivit convențiilor încheiate de APIA, la solicitarea scrisă a fermierului, „APIA va elibera o Adeverință de înregistrare a fermierului prin care confirmă ca Beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, pentru anul 2013, că s-au efectuat controalele și verificările administrative asupra Cererii de solicitare a plății naționale complementare sector zootehnic, până la data emiterii Adeverinței, conform reglementărilor în vigoare, precum și numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal”.
    Conform unui Ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale cuantumul de plată înscris în adeverință este de 30 de lei pe cap de animal. În urma negocierilor între conducerea Ministerului Agriculturi și băncile din țară s-a reușit ca dobânzile pentru aceste credite să fie calculate ținând cont de rata medie a dobânzii de referință pe piața interbancară la șase luni, plus un procent de 4 sau 4,5%, în funcție de tipul subvenției. În plus, comisionul pentru aceste credite nu va depăși 1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?