Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fonduri europene pentru amenajarea de baze salvamont în Nistoreşti şi Păuleşti


   Consiliul Județean Vrancea a depus spre finanțare proiectul „Construire baze salvamont și refacere trasee turistice în județul Vrancea”, în valoare de aproximativ 6,4 milioane de lei. Autoritățile județene propun amenajarea unor baze salvamont în localitățile Nistorești și Păunești, dar și reabilitarea și extinderea celei existente la Soveja. Proiectul se află în faza de avizare. Finanțarea ar urma să fie asigurată de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional. Contribuția financiară a Consiliului Județean la acest proiect este foarte mică, de numai 400 mii lei.
Potrivit datelor din proiect, baza salvamont din comuna Nistorești va deservi, în principal, activitățile de salvamont pentru traseele turistice din afara Parcului Național Putna, respectiv pe valea Zăbalei și valea Nărujei. Baza salvamont din comuna Păulești va oferi servicii în principal în perimetrul Parcului Na??ional Putna, unde de altfel se află și majoritatea traseelor turistice, trasee care atrag un număr mare de turiști.
   Baza salvamont din Soveja va fi adusă la standardele necesare desfășurării activităților specifice și va deservi stațiunile Lepșa și Soveja, stațiuni ce atrag un număr crescut de turiști în toate anotimpurile, dar și tabăra Gălăciuc, care în lunile mai-septembrie găzduiește mai multe sute de elevi. „Prin organizarea celor trei baze de salvamont, aria de intervenție a echipajelor de salvamont se va împărți într-un mod echilibrat, astfel încât intervențiile se vor putea face în timpi mult mai scurți, cu eficiență crescută, cu echipamente și dotări corespunzătoare”, se arată în studiul de fezabilitate al proiectului. Odată implementat acest proiect, vor fi create 18 noi locuri de muncă. 
   Reamintim că în anul 2011, administrația județean a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat dintre Consiliul Județean, Consiliile Locale Nistorești și Păulești și Serviciul „Salvamont” Vrancea pentru întocmirea, depunerea și implementarea proiectului „Construire baze salvamont și refacere trasee turistice în județul Vrancea”. În baza acestui proiect, sunt amenajate bazele salvamont, iar traseele turistice de pe raza celor două localități  refăcute.
   Salvamont” Vrancea a fost înființat în urmă cu trei ani, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan, iar în prezent are sediu propriu, fiind dotat cu echipamentul necesar pentru intervenții. În 2012, Serviciul Salvamont Vrancea a reabilitat 12 trasee turistice din munții Vrancei. Fondurile necesare au fost asigurate din bugetul Salvamont, dar și din sponsorizări.
   Serviciul Salvamont are ca principale atribuții coordonarea activității de salvare montană în județ, propune omologarea sau desființarea unor trasee montane, coordonează și supraveghează activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane din județ. De asemenea, asigură preluarea apelurilor de urgență privind accidentele montane și transmiterea acestora la șefii formațiilor Salvamont sau la înlocuitorii acestora, asigură permanența la punctele și refugiile Salvamont, organizează forme de pregătire profesională a salvatorilor montani la nivelul județului și asigură prezența acestora la formele de pregătire organizate la nivel național. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?