Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO: Agent şef Nicuţă Tivgă, şeful Postului de Poliţie Tătăranu


   Agent șef Nicuță Tivgă își desfășoară activitatea de 13 ani la Postul de Poliție din comuna Tătăranu, iar de aproximativ 5 ani este șef de post. Ca peste tot în județ, și la Tătăranu oamenii se mai ceartă din nimic, se fură din casele nelocuite, dar și de pe câmp. Polițiștii sunt în permanență la dispoziția cetățenilor și nu de puține ori, oamenii nu mai sună la 112, ci merg direct la post să se plângă, știind că șeful de post este în permanență acolo, pentru că acolo și locuiește.  
   Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!
   Agent șef Nicuță Tivgă a îmbrăcat pentru prima dată haina cu epoleți în anul 1996, el începându-și activitatea la IPJ Galați. După doi ani a venit în Vrancea și a lucrat o vreme la Adjud. Ulterior, a ajuns la Tătăranu, unde 8 ani a fost ajutor de șef de post, iar din 2008 este șeful postului de poliție din această localitate. În cele șase sate ale comunei, respectiv Bordeasca Veche, Bordeasca Veche 1 (Obilești), Bordeasca Nouă, Mărtinești, Tătăranu și Vîjîitoarea, trăiesc aproximativ 5.000 de oameni, iar acolo unde oamenii sunt mulți și problemele sunt multe.  
   Cei trei oameni ai legii, agent șef Nicuță Tivgă, agent principal Liviu Matei și agent Costel Ganea sunt prinși zilnic cu problemele oamenilor și nu prea mai au timp de nimic. Ca peste tot, și la Tătăranu sunt probleme. Åžeful de post ne-a spus că se sparg case nelocuite, de cele mai multe ori ale persoanelor care sunt plecate în străinătate, se fură cereale de pe câmp, mai ales toamna, oamenii se mai ceartă între ei din diferite motive, iar copiii care își pierd nopțile pe străzile din comună, sună la 112 și anunță că au fost agresați sau că li s-a furat ceva. La toate aceste solicitări, polițiștii trebuie să răspundă prompt. „Predomină infracțiunile de furt din locuințe dar și de pe câmp, mai ales în această perioadă. Ne confruntăm cu mica infracționalitate. Fapte deosebit de grave nu sunt. Mai sunt probleme cu casele nelocuite. Proprietarii pleacă în străinătate și le lasă așa, iar când vin acasă constată că imobilele le-au fost sparte. În luna august a fost foarte grea. Am rămas doar doi polițiști la post și a fost foarte mult de muncă. Reușim să ținem lucrurile sub control”, ne dă asigurări agent șef Tivgă. 
Evidența infractorilor, în ordine alfabetică
   În cei 13 ani de activitate numai în comuna Tătăranu, șeful de post a ajuns să cunoască pe toată lumea, de la cel mai mic până la cel mai mare locuitor. Åžtie cine este om liniștit, dar și cine crează probleme. Are o evidență clară a tuturor persoanelor certate cu legea, iar în condica sa numele celor cercetați sunt consemnate în ordine alfabetică.  
   Åžeful de post spune că acum este mai bine spre deosebire de anul 2000, atunci când a venit în comuna Tătăranu. „Când am venit aici numărul celor arestați era cam același ca și la Odobești, în condițiile în care Tătăranu este comună, iar Odobeștiul oraș. Îi știm pe cei cu probleme și facem tot posibilul să ținem situația sub control. Evidența infractorilor este întocmită în ordine alfabetică. O altă problemă este cea a copiilor lăsați nesupravegheați, care își petrec nopțile pe străzi. Se ceartă între ei, reclamă că li s-a furat ceva, se mai și lovesc și în plus sunt predispuși la accidente de circulație”, explică polițistul. 
   A prins și vremurile în care patrularea se făcea pe jos, dar și pe cele în care amenzile se transformau în închisoare. Consideră că cele câteva zile petrecute după gratii erau ca un duș rece pentru cei care comitereau fapte de natură contravențională.  Pentru o sancțiune de 200 lei neplătită, cei amendați petreceau 20 de zile de răcoare, perioadă în care aveau timp berechet să mediteze asupra a ceea ce au făcut și să se întrebe dacă ar mai vrea să ajungă încă o dată la răcoare sau nu. 
   Acum situația s-a schimbat, iar persoanele certate cu legea au de ales. Ele decid dacă plătesc sau nu o amendă și știu foarte bine că dacă nu o plătesc nu pot fi trase la răspundere. De curând s-a introdus munca în folosiul comunității, măsură care nu are însă niciun rezultat palpabil. Totuși, șeful de post consideră că relația polițiștilor cu cetățenii din comună este una bună și că există o comunicare între oameni și poliție, lucru care nu se întâmplă peste tot. 
   De-a lungul anilor, la Tătăranu au fost probleme și cu persoanele care intenționau să fure petrol din conducta care tranzitează localitatea. Aici este singura stație de repompare a petrolului de pe traseul Constanța-Onești, care constituie o pradă bună pentru hoți. Agent șef Tivgă ne-a spus că au fost perioade în care s-a încercat sustragerea de petrol chiar și cu cisterna. Hoții nu și-au dus intențiile până la capăt deoarece polițiștii au fost vigilenți și i-au prins înainte de a comite fapta. 
L-a încătușat pe tânărul care a ucis un copil și un bătrân  
   În cariera sa, șeful de post s-a confruntat și cu situații deosebite, care, oricât ai fi de puternic și oricât de multe ai fi văzut, nu au cum să nu te impresioneze. Își amintește și acum de dubla crimă de la Ciorăști, din vara lui 2007. Chiar dacă fapta nu a fost comisă pe raza comunei Tătăranu, autorul a fost încătușat de el. Polițistul își aduce aminte că acesta se plimba printre copii, având la brău un cuțit murdar de sânge. „Cazul cel mai deosebit a fost cel de la Ciorăști, unde un tânăr a omorât un copil și un bătrân în aceeași zi. Colegii de la Ciorăști au găsit un copil decedat într-un canal, iar autorul venise la Tătăranu. Era dimineață, în jurul orei 8.00, când l-am găsit pe stradă, printre copii, cu un cuțit plin de sânge pus la brâu cu lama în sus și cu hainele murdare. L-am încătușat și l-am întrebat dacă știe pentru ce. Mi-a răspuns că da. Pentru că a omorât două persoane. Așa s-a aflat și despre cea de-a doua victimă, un bătrân, pentru că inițial se știa doar de copil”, își amintește agent șef Nicuță Tivgă. 
… și a tras cinci focuri de armă pentru a prinde un violator
   Nicuță Tivgă este unul dintre puținii polițiști care s-au încumetat să folosească armamentul din dotare. Asta s-a întâmplat înainte de a fi șef de post la Tătăranu. Își amintește și acum cum a procedat atunci, de parcă s-ar fi întâmplat ieri. 
   Persoana pe care a oprit-o cu focuri de armă venise tocmai de la Tulcea. Se oprise la Măicănești, unde tâlhărise un copil. În aceeași zi a ajuns și la Tătăranu, la discotecă. De acolo, a obligat o fată, care ieșise pentru prima dată la discotecă, să meargă cu el pe un câmp, unde a violat-o. De asemenea, tânărul mai era căutat și pentru că spărsese un magazin. 
   După ce s-a reclamat violul, un pădurar, un jandarm și actualul șef de post au plecat în căutarea infractorului. Pentru că nu vroia să se oprească, Nicuță Tivgă a scos pistolul din toc și a executat cinci focuri de avertisment în plan vertical. Așa a reușit să pună mâna pe violator. Pentru că și-a făcut treaba, agent șef Tivgă a primit și o recompensă, a doua din cariera sa de polițist, prima fiind primită pe vremea când lucra la IPJ Galați.  
Pasionat de plimbările cu motocicleta și de fotbal
   Atunci când timpul îi permite, destul de rar ce-i drept, șefului de post îi place să se plimbe cu motocicleta, dar și să joace fotbal. Din păcate nu prea are timp nici pentru familia sa și nici pentru pasiuni. Spune că cel mai greu a fost atunci când era singur la post, înainte ca posturile de poliție să fie reînființate. Atunci, practic nu era de găsit, din cauza problemelor pe care le avea de rezolvat. Acum este puțin mai bine pentru că îi mai are și pe colegii săi. Totuși, atunci când este vorba despre un caz mai deosebit, vine la muncă chiar dacă este liber. 
   Recunoaște că meseria de polițist este una stresantă, mai ales când cetățenii cu probleme vin inclusiv în fața postului, uneori și noaptea și strigă la șeful de post pentru a-l anunța că s-a întâmplat ceva. Cu toate acestea îi place meseria pe care o face și pe care și-a ales-o în tinerețe. „Este o meserie destul de stresantă. Mereu ești în priză și este regretabil că uneori nu mai e timp și pentru familie. Asta am ales și asta fac chiar dacă sunt și neajunsuri. Cel mai greu a fost atunci când eram singur. Atunci profesia era pe primul loc. Nici acum nu am prea mult timp, pentru că nu pot lipsi dacă este ceva mai grav. Vin chiar dacă sunt plecat undeva. Sunt persoane care vin direct la post și anunță, chiar dacă este noapte, și trebuie să dai curs oricărei sesizări venite de la cetățeni”, a adăugat agent șef Nicuță Tivgă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?