Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Garda Financiară verifică reducerea TVA la pâine


   Producătorii și comercianții din panificație vor fi verificați în perioada următoare dacă aplică măsurile fiscale de reducere a TVA-ului la 9%. Reducerea prețurilor a fost vizibilă la majoritatea magazinelor, mulți comercianți făcând-și reclamă că au ieftinit produsele din panificație. Comisarii Gărzii Financiare au primit ordine de la București pentru a verifica dacă este respectată această modificare a Codului Fiscal. „Am primit dispoziții pentru a verifica modul în care este respectată reducerea TVA-ului la 9% pentru produsele din panificație”, au explicat reprezentanți ai Gărzii Financiare Vrancea. 
   Reducerea TVA-ului până la 9% pentru produsele din panificație și, implicit reducerea prețurilor cu până la 15%, a intrat în vigoare de la 1 septembrie, după ce Guvernul Ponta a modificat Codul Fiscal. Premierul a anunțat că, dacă rezultatele vor fi favorabile, reducerea TVA-ului va fi extinsă și la alte alimente de bază. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% înseamnă practic o ieftinire a produselor din panificație. 
   Pe lista produselor mai ieftine nu se află doar pâinea ci și cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluțe și împletituri. Astfel, prin pâine se înțelege „produsul preparat dintr-un aluat obținut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără anumite ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentația drojdiei și precopt/copt, inclusiv, în stare congelată, dar la care nu s-a adăugat miere, ouă, brânză sau fructe și care are un conținut de zahăr în substanță uscată  de maxim 5% din greutate și grăsimi în substanță uscată de maxim 5% din greutate”
   În schimb, produse precum cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluțe și împletituri care au umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificație pentru care se aplică cota redusă de TVA de  9%. „Covrigii indiferent de gramaj și indiferent dacă sunt sau nu afânați prin fermentația drojdiei întră în categoria produselor pentru care se aplică cota redusă de TVA de  9%”, se arată într-un comunicat al Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?