Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Doar 16,67% dintre candidaţi au promovat Bac-ul de toamnă


   Procentul de promovare la Bac, sesiunea august-septembrie, este nemulțumitor, dar cel așteptat, potrivit conducerii Inspectoratului Åžcolar Județean. Doar 16,67% dintre candidați au luat note de promovare. Inspectorul școlar general Vasilica Zaharia este de părere că ar trebui organizată o singură sesiune de Bac pe an, pentru a reduce cheltuielile. 
   Doar 16,67 % dintre candidații care au susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea august – septembrie au reușit să promoveze. Potrivit statisticii oferite de reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, dintre cei 1.512 candidați înscriși la această sesiune s-au prezentat 1.242, restul de 270 fiind declarati absenți. Dintre cei prezenți, 1.035 candidați au fost declarați respinși. Cei mai mulți candidați respinși, mai exact 816, nu au reușit să obțină media generală 5. De cealaltă parte, cei mai mulți dintre candidații promovați, respectiv 185, au reușit să promoveze acest examen cu medii între 6 și 6,99, iar 20 au reușit să obțină medii între între 7 și 7,99. Doar doi candidați au obținut în această sesiune medii între 8 – 8,99. Nici un candidat nu a reușit să obțină peste 9 sau punctajul maxim, 10. 
   Oficialii ISJ nu sunt foarte mulțumiți de rezultatele obținute de candidați, însă spun că se așteptau la această situație. Potrivit acestora, Vrancea se situează în media națională. „Procentul de 16,67% candidați reușiți nu este foarte mulțumitor, dar este situat la nivel de țară. Candidații au avut tot sprijinul profesorilor care au asigurat pregătire suplimentară pe tot parcursul verii, dar nu toți elevii au răspuns prezent acestui program de lucru. Din statisticile acestui examen, am constatat că promoția curentă are un procent de 15,78 candidați reușiți, iar promoțiile anterioare 18,11% candidați reuțiți, ceea ce arată faptul că elevii din seria curentă, proveniți din marea majoritate corijenți, au fost pentru prima dată într-un astfel de examen. Ceilalți, din seriile anterioare, au participat la mai multe sesiuni și au conștientizat modul în care trebuie să te pregătești pentru a promova acest examen. Probabil că și cei care nu au reușit să promoveze în această sesiune vor avea pentru la anul mai multă experiantă și vor avea timpul necesar pentru a-și pregăti examenele. Mai multe meditații la nivelul școlii mai multă muncă individuală”, a spus Luminița Balaban, inspector școlar general adjunct. 
   Rezultatele obținute de candidați nu o mulțumesc nici pe Vasilica Zaharia, șefa ISJ, care propune o singură sesiune de Bacalaureat cu media minimă de admitere 5, pentru a se reduce stresul candidaților, dar și  cheltuielile foarte mari care se fac pentru susținerea examenului în două sesiuni. „Întotdeauna toamna este procentul mic, de aceea eu și susțin să fie o singură sesiune de Bacalureat cu medie de admitere de 5. Vom avea același număr de promovați și cu o cheltuială mai mică, pentru că orice sesiune de examen înseamnă o cheltuială a banului public”, a spus Vasilica Zaharia.
Bucurie în rândul reușiților, tristețe în tabăra respinșilor
 
   Pentru majoritatea candidaților, momentul afișării rezultatelor nu a fost cel mai fericit din viața lor. Asta pentru că își făceau planuri mari de facultate, dar au aflat că trebuie să se pregătească pentru sesiunea din vara anului viitor. Puținii candidați care au reușit să promoveze pot răsufla liniștiți. Ei spun că subiectele au fost destul de grele, iar faptul că au promovat nu poate decât să îi bucure. „Mi-era frică, dar mă așteptam să promovez pentru că am făcut. Anul acesta stau acasă că nu mai am timp, nu mai am ce face, dar la anul sper să reușesc să dau mai departe”, a spus Beatrice Bouroș, candidată care a susținut și promovat examenul de Bacalaureat la Centrul de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani. 
   Åži Mihaela Caloian poate răsufla ușurată. A promovat examenul și chiar de anul acesta va merge să studieze la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. „L-am luat! Sincer mă așteptam, că am făcut pregătire, dar a  fost mult mai greu decât în prima sesiune. Important e că l-am luat. O să merg la Facultate la Galați”, a spus Mihaela Caloian, candidată la Centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani. 
   Ieri, până la orele 16.00, candidații nemulțumiți de rezultate au putut depune contestații. În total au fost depuse 302 contestații, dintre care 112 la Limba Română, 53 la Matematică, iar 66 la Biologie. Potrivit calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației Naționale, rezultatele finale la examenul de Bacalaureat sesiunea august – septembrie vor fi afișate joi, 5 septembrie. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?