Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Modificări de preţuri de la 1 septembrie


   De la 1 septembrie intră în vigoare reducerea la 9% a taxei pe valoarea adăugată la pâine. De la aceeași dată cresc accizele la alcool și sunt introduse accize la bunuri de lux. De asemenea, prețurile biletelor de tren au crescut. Bunurile de lux accizate sunt mașinile cu motor peste 3.000 cmc, bijuteriile, aurul, veniturile suplimentare estimate a fi atrase astfel din accize fiind de 300 milioane lei. Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux și anumite tipuri de armament. Acciza la alcool va crește de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize.
   SCÄ‚DEREA PREÅ¢URILOR la raft la pâine și produse de panificație este proporțională cu reducerea TVA pentru această categorie, de la 24% la 9%, potrivit Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), care speră că această măsură va fi extinsă și la alte alimente. TVA a fost redusă la pâine, covrigi, cornuri și baghete, nu și la cozonac și chec.
   Prețurile biletelor de tren au crescut diferențiat de la 1 septembrie, cu până la 10%, măsura fiind aprobată prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor, luând în calcul evoluția inflației și majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese. Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creșterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 bani și 50 bani, în vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%. Facilitățile de călătorie acordate în prezent se vor aplica în continuare, precizează compania. 
   Bijuteriile din aur și/sau platină, cu excepția verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K inclusiv și cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, mașinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea și bere nefiind schimbată. Pentru mașini, acciza va fi aplicată în cazul autoturismelor și autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achiziționate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 centimetri cubi.
   Confecțiile din blănuri naturale vor fi accizate cu 50 euro la bucată pentru produse cu o valoare unitară între 500-1.500 euro, cu 200 euro/bucata pentru valori cuprinse între 1.501-3.000 euro, cu 450 euro/bucata pentru valori între 3.001-4.500 euro, cu 750 euro/bucata pentru valori cuprinse între 4.501-6.000 euro și cu 1.200 euro/bucata pentru produse în valoare mai mare de 6.000 euro. Armele de vânătoare și cele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 euro/bucata, în funcție de valoare, iar cartușele cu glonț vor fi de asemenea accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata.
   Guvernul introduce, din luna septembrie, accize și pentru vehicule și motoare cu capacitate peste 100 cai putere cu care sunt dotate iahturile, alte nave și ambarcațiunile de agrement, în categoria plătitorilor de accize fiind introduse și persoanele fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?