Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Sute de femei au avortat la cerere, în prima jumătate a anului


   Mijloacele de contracepție se găsesc la tot pasul, dar cu toate astea, destul de multe femei, în special tinere, nu le folosesc și fac întrerupere de sarcină pentru a scăpa de un bebeluș nedorit. Potrivit medicilor, avortul este o intervenție chirurgicală traumatizantă, mai ales dacă este realizat la vârste fragede.

   Nu mai puțin de 881 de femei au recurs la avort în prima jumătate a acestui an. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, 537 dintre avorturi au fost efectuate la cerere, restul fiind spontane. În spitalele publice au fost efectuate 347 de avorturi, iar în medul privat 240 de avorturi. Cele mai multe femei care au recurs la această intervenție chirurgicală sunt cele cu vârste între 30 și 34 de ani, dar, din păcate, sunt și șase adolescente cu vârste sub 15 ani care au recurs la avort pentru a scăpa de o sarcină nedorită. De asemenea, sunt și 60 de tinere cu vârste între 15 și 19 ani care au făcut avort.
   Specialiștii DSP Vrancea spun că avortul este o intervenție care lasă urme nu doar fizice, ci și psihice, mai ales în cazul tinerelor. „Trăim într-o eră în care accesul la informație este mai mult decât mare și necontrolabil de către părinți. Însă, informațiile privind contracepția nu sunt atât de tentant prezentate față de informațiile care incită la începerea vieții sexuale. O vină o au și părinții, care nu înțeleg această problemă de sexualitate. De asemenea, în școli nu se face educație sexuală, ci sanitară. Există o multitudine de metode contraceptive, iar prezervativele și pilule sunt la îndemâna oricui, din acest motiv încă suntem îngrijorați de numărul mare de avorturi”, spune medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul DSP.
   Medicul atrage atenția că avortul implică numeroase riscuri și implicații sociale, printre care și sterilitatea. „În urma avortului, se poate instala sterilitatea, mai ales dacă intervenția se repetă. Se pierde mult sânge, iar dacă pacienta nu respectă indicațiile mediclui, pot apărea afecțiuni inflamatorii la nivelul organelor genitale. În urma avortului, poate apărea blamul familiei, de obicei părinții află despre această intervenție”, mai spune medicul Alin Lazea.
   Pentru a preveni sarcinile nedorite, specialiștii recomandă insistent utilizarea metodelor contraceptive, pentru tinerele sub 25 de ani cele mai indicate fiind prezervativele și pilulele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?