Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Premierul Ponta: Silaghi şi-a retras candidatura de la Ministerul Transporturilor, PNL trebuie să facă o propunere până luni


   Premierul Victor Ponta a anunțat că Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura pentru șefia Ministerului Transporturilor, punctând că PNL trebuie să facă o altă propunere pentru acest minister. „Am luat act, am vorbit cu dl. Silaghi. Așa cum știți, și-a retras candidatura. Până luni PNL să facă o altă propunere pe care să o înainteze”, a spus Ponta, într-o conferință de presă susținută la sediul USL. Åžeful Executivului a precizat că, potrivit Constituției, nu mai poate exista un alt interimar. „45 de zile este durata maximă”, a arătat premierul.
    Ponta a adăugat că propunerea oficială, care va fi făcută cel mai probabil de PNL la începutul săptămânii viitoare, va fi transmisă oficial președintelui Traian Băsescu și a arătat că regretă situația în care se află Ovidiu Silaghi. „Regret că dl. Silaghi se află în această situație, e a doua oară într-un an când e acuzat de ceva. Sigur, va merge la DNA și va da toate explicațiile care i s-au cerut. Conform Constituției, trebuie să trimit o altă propunere și președintele emite decretul”, a spus premierul Ponta.
    El a menționat că nu poate face comentarii deocamdată pe baza unui comunicat primit de la DNA. „Sper că nu se dovedește printr-un comunicat de presă. În momentul în care s-a făcut nominalizarea eu nu știam nimic. Probabil că președintele știa”, a spus Ponta, argumentând că poate din acest motiv șeful statului nu a dorit să semneze decretul de numire. Întrebat dacă a solicitat serviciilor specializate informații despre Ovidiu Silaghi, Victor Ponta a arătat că nu a primit informații referitoare la existența unui dosar DNA și a adăugat că, de altfel, este ilegal să dezvăluie ceea ce primește din rapoartele unor astfel de servicii. Premierul a mai spus, în context, că nu își dorește să aibă acces la dosarele DNA, acest lucru nefiind normal pentru nimeni din lumea politică.
    Vicepremierul Daniel Chițoiu a dorit să-l felicite public pe Ovidiu Silaghi pentru decizia de a-și retrage mandatul, pentru că nu obstrucționează Justiția, la fel cum procedează de altfel și PNL. El a adăugat că PNL se va reuni și Biroul Permanent va nominaliza o altă persoană cel mai probabil pe 26 august. „Este o decizie personală a dânsului (n.r. retragerea din funcția de ministru al Transporturilor), astfel încât să nu obstrucționeze justiția. Dânsul se consideră nevinovat. Din punct de vedere al PNL, apreciem și felicităm poziția d-lui Silaghi privind retragerea sa”, a spus Chițoiu.
    Åžeful DNA a cerut, luni, procurorului general al Românieri să sesizeze Camera Deputaților cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență în formă continuată, fapte din perioada în care a fost ministru al Transporturilor.

Crin Antonescu anunță că începe consultările în PNL pentru o nominalizare la Ministerul Transporturilor

    Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că va avea consultări cu liderii partidului pentru o nominalizare la Ministerul Transporturilor, după ce Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura. „În aceste zile, voi avea consultări cu liderii PNL pe acest subiect, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, să decidem în forul statutar nominalizarea pe care o vom transmite primului ministru Victor Ponta pentru portofoliul Ministerului Transporturilor”, declară Crin Antonescu, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
    Crin Antonescu califică drept o „coincidență suspectă” solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, cu doar câteva zile înainte de termenul limită la care președintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se pronunțe cu privire la propunerea USL pentru portofoliul Transporturilor. „Partidul Național Liberal constată cu îngrijorare că solicitarea DNA către Parchetul General privind începerea urmăririi penale împotriva colegului nostru, Ovidiu Silaghi, vicepreședinte al partidului, a venit cu doar câteva zile înainte de termenul limită la care președintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se pronunțe cu privire la propunerea USL pentru portofoliul Transporturilor. Apreciem această coincidență ca fiind cel puțin suspectă, cu atât mai mult cu cât președintele a insistat ca interimatul la Ministerul Transporturilor să fie asigurat timp 45 zile, perioada maximă admisă de lege”, declară Crin Antonescu.
    Președintele PNL arată că Ovidiu Silaghi a precizat, cu privire la referatul DNA, că nu a influențat și nici nu a intervenit în niciun fel în împiedicarea rezilierii contractului Arad-Nădlac deținut de firmele lui Nelu Iordache. De asemenea, Ovidiu Silaghi a afirmat că nu a cerut și nu a primit niciodată foloase necuvenite în niciun scop și nici nu a intervenit în executarea plăților din contractul menționat sau din oricare altul. Liderul PNL precizează că, pentru a nu prelungi situația de interimat de la Ministerul Transporturilor și pentru a nu aduce prejudicii de imagine PNL și Guvernului României, Ovidiu Silaghi a făcut un gest de onoare și a decis să-și retragă candidatura. „Dezavuez campania publică de compromitere politică a lui Ovidiu Silaghi și constat cu mâhnire că aceasta este o continuare a numeroaselor încercări de discreditare a liderilor PNL. În același timp, adept al respectării regulilor democratice și al separării puterilor în stat, consider că justiția, ca instituție independentă într-un stat de drept, trebuie să își facă datoria și să facă lumină în privința acuzațiilor aduse vicepreședintelui PNL, Ovidiu Silaghi”, mai spune Crin Antonescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?