Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Clarificări MAE privind interpretările legate de numărul cetăţenilor români şi bulgari care lucrează în Marea Britanie


   Datele publicate de Oficiul Național pentru Statistică se referă la numărul cetățenilor români aflați în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, iar nu la „numărul muncitorilor români care au sosit în această țară în perioada aprilie-iunie”, precizează MAE, în legătură cu interpretările și comentariile apărute în presa britanică pe marginea numărului de cetățeni români și bulgari care lucrează aici. ‘’Datele publicate de Oficiul Național pentru Statistică se referă la numărul cetățenilor români aflați în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, iar nu la ‘numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie’. Aceste date confirmă faptul că muncitorii români aleg această țară pentru oportunitățile economice pe care le oferă și nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale’’, susține MAE într-un comunicat remis vineri.
   Potrivit MAE, creșterea nivelului ocupării în rândul cetățenilor români se explică, în principal, prin faptul că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătățit procedura de obținere a autorizațiilor de muncă, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfârșitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai puțin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare. Ca urmare, numărul cererilor procesate de autoritățile britanice în trimestrul II 2013 a inclus și cereri depuse de cetățeni români în cursul trimestrului I 2013 și chiar trimestrul IV 2012.
   În aceste condiții, interpretarea potrivit căreia sporul de forță de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeași perioadă de timp este doar o speculație, nefiind fundamentată pe date reale, precizează MAE.
   Potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români și bulgari reprezintă doar 0,3% din totalul forței de muncă locale. Principalii factori care influențează numărul de cetățeni români care lucrează în Regat sunt oferta de locuri de muncă și calitatea solicitanților, indiferent de țara de origine (calificare, îndemânare, experiență profesională, adaptabilitate și flexibilitate). Comunitatea românească din Marea Britanie este bine integrată și își aduce contribuția la dezvoltarea economiei țării gazdă fiind, în același timp, redusă ca număr comparativ cu alte comunități străine din Regat, menționează sursa citată. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?