Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Impozitul pe veniturile agricole va fi plătit la primării


   Å¢ăranii vor plăti impozitele agricole la primăriile din localitățile de domiciliu, potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor Publice. Actul normativ a fost inițiat după ce primarii comunelor au reclamat prim ministrului Victor Ponta că țăranii trebuie să se deplaseze zeci de kilometri pentru a plăti aceste impozite.  
   Guvernul propune ca țăranii să plătească impozitele pe veniturile din agricultură la ghișeele primăriilor din localitățile unde nu există unități fiscale. La nivelul județului Vrancea se află în această situație 70 de localități deoarece unități fiscale sunt doar în orașele Focșani, Adjud și Panciu. Proiectul de act normativ care va fi discutat de Guvern a fost inițiat după ce primarii au arătat că țăranii sunt puși pe drumuri pentru a-și plăti aceste impozite. De multe ori, în cazul țăranilor de la munte, este mai mare valoarea biletului de transport până la Focșani unde se află o unitate fiscală decât impozitul care trebuie achitat la stat. 
   Din acest motiv, premierul Victor Ponta a cerut să fie identificată o soluție prin care impozitele pe veniturile agricole să fie plătite la primării. „Prin excepție…, impozitul și contribuțiile aferente veniturilor din activități agricole, datorate de persoanele fizice, potrivit legii, se pot achita în numerar și la compartimentele de specialitate ale unității administrativ-teritoriale corespunzătoare localității în care își au domiciliul fiscal contribuabilii, dacă în această localitate nu există o unitate teritorială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, se arată în proiectul de act normativ. Ulterior, sumele încasate se vor depune de contabilii primăriilor „în cont distinct de disponibil în care se colectează sume pentru bugetul de stat și cont distinct de disponibil în care se colectează sume pentru bugetele asigurărilor sociale, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la încasare”
   Procedura de încasare și de virare la bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale a sumelor încasate de la țărani precum și modul de colaborare și de realizare a schimbului de informații între organele fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și organele fiscale din cadrul primăriilor localităților urmează să fie aprobate printr-un ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice care trebuie emis în 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. 
   Potrivit proiectului de act normativ, scopul este de a reduce cheltuielile de conformare pe care trebuie să le suporte țăranii pentru a-și îndeplini obligațiile de plată a impozitelor. „Se evită, astfel, deplasarea contribuabililor în cauză pe distanțe foarte mari până la unitațile administrațiilor finanțelor publice la care sunt înregistrați ca plătitori de impozit și contribuții aferente veniturilor din activități agricole”, se arată în nota de fundamentare a proiectului Ordonanței de Urgență.
Aproape 3.500 de vrânceni au declarat venituri agricole
   Nu mai puțin de 3.417 vrânceni au declarat la Finanțe în acest an că obțin venituri din activități agricole și au depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Termenul de depunere a formularului 221 pentru anul 2013 a fost 25 iunie. Cei care nu au respectat această obligație riscă o amendă care poate ajunge și la 500 lei, în funcție de numărul zilelor de întârziere. Ulterior depunerii declarațiilor, funcționarii Fiscului stabilesc sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le dețin. În schimb, impozitul se achită în două tranșe egale, de 50% din impozit, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013.
   Nu au avut obligația depunerii formularului proprietarii care și-au arendat terenurile agricole, cei care nu au depășit limitele neimpozabile, care au obținut venituri din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale, „persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce dețin cu orice titlu suprafețe de teren destinate producției agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajerii animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?