Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

40 de HĂRŢI care explică lumea


   O serie de 40 de hărți oferă statistici impresionante despre starea lumii din punct de vedere economic, religios și politic, precum și informații surprinzătoare cum ar fi țările ai căror locuitori sunt cei mai primitori față de străini sau cele în care oamenii își exprimă cel mai mult sentimentele.
   De exemplu, o hartă politică a lumii datând din 200 î.Hr. este un document cel puțin interesant pentru oricine este curios să observe schimbările petrecute până în zilele noastre. „Ce este mai impresionant: cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii 1.800 de ani, o bucată uriașă a istoriei civilizației umanității, sau câte dintre diviziunile acestei hărți există și astăzi?” scrie pe blogul World Views al site-ului ziarului The Washington Post, pagina care a realizat această colecție cartografică.
Harta religiilor principale din lume arată cum creștinismul a ajuns să domine o parte atât de mare a globului și ce semnificație are acest lucru. O altă hartă ilustrează predicția unui profesor rus privind destrămarea apropiată a Statelor Unite în patru țări. Teoria lui Igor Pagarin, tratată drept credibilă de presa națională, i-a adus acestuia un grad relativ ridicat de celebritate în Rusia. Panarin a spus că SUA se vor destrăma din cauza tensiunii interne și vor ajunge grupate în patru țări diferite, dintre care doar una va fi pe deplin independentă, celelalte aflându-se sub influență sau control extern.
   Printre cele mai surprinzătoare hărți se numără cea care evidențiază concentrația cea mai mare a populației întregii lumi. Harta accentuează faptul că zona inclusă într-un cerc este populată de mai mulți oameni decât țările care se află în exteriorul lui. Astfel, țările incluse în cerc sunt China, India, Indonezia, Bangladesh, Japonia, Filipine, Vietnam, Tailanda, Burma, Coreea de Sud, Nepal, Malaezia, Coreea de Nord, Taiwan, Sri Lanka, Cambodgia, Laos, Mongolia și Butan. Toate acestea, potrivit datelor exacte incluse într-un alt articol al blogului, reprezintă un total de 3.637.830.357 de persoane, ceea ce semnifică aproximativ 51,4 la sută din populația întregii lumi.
   Seria de 40 de documente include, printre altele, harta inegalității economice de pe mapamond, harta Europei în funcție de concepția oamenilor cu privire la Uniunea Europeană, precum și harta locurilor unde oamenii se simt cel mai iubiți, cele mai bune și cele mai rele locuri unde ai putea să trăiești sau harta celor 26 de monarhii care au rămas în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?