Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: S-a dat startul ideilor geniale la Gălăciuc


   Cea de-a XX-a ediție a Concursului Interdisciplinar „InfoEducație” a debutat la Gălăciuc. Într-o atmosferă plăcută, peste 200 de elevi, profesori și ingineri IT de renume participă la cel mai grandios eveniment din țară dedicat promovării creativității informatice. Elevii pot câștiga în final premii substanțiale, dar au și șanse reale să fie remarcați de coloșii de la Google, Oracle sau Mozzila. 
Inginerii viitorului sunt aici
   Centrul de Agrement de la Gălăciuc este în această perioadă inima informaticii din România și poate chiar unul din punctele de interes din Europa în acest domeniu. Începând de luni aici se desfășoară cea de-a XX-a ediție a Concursului Interdisciplinar „InfoEducație”. În grupuri sau singuri, îi zărești pe elevii participanți lucrând la programe dintre cele mai inventive și care ar avea mari șanse să devină în viitor soluții de software pentru marile companii de IT. Pentru toți participanții, laptopul este un accesoriu indispensabil. Puțini sunt cei care mai au timp să își ridice privirea din fața monitoarelor pentru a admira priveliștea. Pentru ei mai important este acum să lucreze și să impresioneze juriul cu creațiile lor virtuale. Vântul care le atinge frunțile le face totuși munca mai plăcută. 
   Între atâtea minți luminate în domeniul calculatoarelor îl zărim undeva pe Alexandru Mironov, ministru al Tineretului și Sportului în perioada 1993 – 1996. Spune că le apreciază enorm munca elevilor și apreciază acest întreg efort de a reuni sub aceeași cupolă cei mai buni elevi în domeniul IT din țară, dar și specialiști de la companii de IT care fac istorie. „Este o elită care se formează, foarte specială, ingine-rii viitorului sunt aici, ademeniți de concursurile astea. Copiii noștri sunt din ce în ce mai deștepți, mult mai deștepți decât cei din gene-rația mea, a dumneavoastră. Este cert că sunt înconjurați într-o baie de informație, de educație până la urmă. Posturile National Geographic și Discovery sunt chitite pe educație. Åžcoala clasică vrea să rămână între pereții clasei și tabla neagră și scris cu creta. A deschide copiilor uși și ferestre prin care să se uite la viitorul care vine mâine este obligatoriu”, spune Alexandru Mironov, cel care a prezentat și captat atenția elevilor cu discursul „Lumea in următoarele milioane de ani”, la deschiderea concursului.
În fiecare școală, o clasă de informatică datorită vrâncenilor 
   Printre promotorii curentului „InfoEducație” se numără profesorul Emil Onea, de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani. El nu a lansat doar această competiție care astăzi poate rivaliza lejer cu oricare alta din țară, dar a pus bazele introducerii studiului informaticii în școli. Fostul ministru Mironov spune despre profesorul Onea că este unul dintre profesorii cu merite deosebite în informatizarea învățământului. „Emil Onea este un mare profesor care a făcut foarte multe în liceul lui, în județul lui și nu numai asta. Am avut grijă ca atunci când am fost ministru să-l iau consilier. El m-a întrebat ce trebuie să fac, iar eu i-am spus: Fă ce vrei! Åžtiam exact ce o să facă, anume că o să încerce să dezvolte învățământul digital IT din România. Åži exact asta a făcut. Åži România a pornit înaintea altor țări în informatizarea învățământului pentru că el și cu Radu Jugureanu și alți colegi de-ai lui au împins lucrurile înainte. În anul 2000 când a venit momentul să iau o decizie m-am dus la doamna Andronescu, care i-a invitat pe aceștia doi și de atunci aveți o clasă în fiecare școală, o clasă de informatică, datorită vrâncenilor, asta se întâmplă”, povestește fostul mi-nistru Mironov. 
Roboți și dicționare virtuale, invențiiprezentate la InfoEducație
   Pe Adrian Åžtefan Munteanu l-am găsit jucând cărți cu Ana Maria Necula. Erau mulțumiți de prestația avută în cadrul prezentării proiectului lor. Ei sunt cei mai mici participanți la concurs, dar nu se sperie de asta ci sunt încrezători. Au realizat un material video – dicționar pentru amatorii de fizică. „Proiectul constă într-un dicționar de fizică, numai că este însoțit de un videoclip. Am încercat ca fiecărei litere să îi punem cel puțin o noțiune importantă din fizică. Pentru cei care nu știu fizică este un mod de a învăța noțiuni de care nu știau”, a spus Adrian Åžtefan Munteanu, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Unirea” din Focșani. În realizarea acestui proiect elevul a fost coordonat de profesoara de fizică Liliana Grigoroiu. Elevii cred în proiectul lor și speră că vor câștiga. Au muncit mult și au dat dovadă că sunt o echipă și speră ei, acest lucru le va fi răsplătit. „Cu toții am contribuit, ne-am întâlnit și am stabilit ideile, noțiunile și ne-am pus la punct cu toate. Doamna profesoară a venit cu ideea, iar noi am dezvoltat-o”, a spus Ana Maria Necula, de asemenea elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „Unirea” din Focșani. 
Gălăciuc, mediu informatic și de relaxare
   Tabăra de informatică de la Gălăciuc beneficiază de conexiune wirelles. În fiecare cabană vei întâlni câte patru, cinci sau șase elevi. Cu toții lucrează la calculatoare. Unii au o experiență bogată la InfoEducație, unii însă se bucură de această experiență pentru prima dată. În orice caz, tabăra de la Gălăciuc îi atrage pe toți pentru frumusețea locurilor, dar mai ales pentru ideile interesante ce le sunt împărtășite de specialiști. „Locația este frumoasă. Majoritatea concursurilor se desfășoară în oraș. Nu prea am vizitat împrejurimile, dar am vizitat tabăra, este foarte mare și este sălbatic și frumos. Condițiile sunt foarte bune. Cazare bună, mâncare la fel. Eu mă gândeam să fie altfel, niște săli mari unde vor fi multe paturi, dar nu, stăm în căbănuțe, maxim 4 în cameră, sunt camere și de 2 paturi, este foarte frumos. Particip la soft utilitar, unde voi prezenta un mic joculeț, conceput de mine”, a spus Vlad Muscalu, un concurent din Galați. Adolescentul tocmai a fost admis la Universitatea Politehnică din București. Este pasionat de jocurile video, mai ales de potențialul artistic pe care acestea îl au.
Moldovenii, îndrăgostiți de Gălăciuc
   Printre zecile de puști fascinați de computere, se numără și un grup de elevi veniți din Republica Moldova. Pentru ei experiența de la InfoEducație este unică. Sunt pentru prima oară la Gălăciuc însă ce-i atrage cel mai mult este priveliștea. Peste tot zărești copaci înalți care îți dau senzația că vor să te cuprindă în brațe. Iarba udată de rouă și aerul rece de munte fac atmosfera de vis. 
   Oaspeții din Republica Moldova au venit în echipă formată din zece elevi de clasele VIII – XII și doi profesori. Participă la secțiunile soft educațional și soft utilitar cât și la secțiunea web. „Chiar le spuneam copiilor că și noi ar trebui să învățăm de la frații noștri români să fim exemplari în toate. La noi se mai spune venim în 5 minute, dar se mai amână. Este prima oară când participăm și ne bucurăm că suntem la jubileul ediției. Am venit cu impresii numai din cele bune și vom pleca cu unele și mai bune. Ne-au primit cu pâine și sare, foarte frumos. Ca pentru prima dată ne familiarizăm cu ce este acum, iar pe viitor vom mai participa și vom fi pregătiți mai bine. Am venit aici și suntem într-o relaxare totală”, a spus Ludmila Peca, lector superior la Universitatea Politehnică din Republica Moldova. Oaspeții de dincolo de Prut au vizitat deja orașul Focșani, au văzut Casa Vrâncioaiei și urmează să ajungă la Cascada Putnei. 
   Profesorul Emil Onea are grijă ca moldovenii să se simtă bine, ca între prieteni la tabăra InfoEducație. „Este foarte plăcut, pentru că am vrut să vin la munte de ceva timp, dar nu am avut posibilitatea. Aerul este proaspăt, relieful este frumos. Eu și colegul meu Iurie Chertrari, participăm la soft educațional. Proiectul nostru este în scopul de a ajuta profesorul de informatică”, a spus Sergiu Ababii, participant din Republica Moldova. 
InfoEducație, inima informaticii 
   Cea de-a XX-a ediție a Concursului Interdisciplinar „InfoEducație” de la Gălăciuc se desfășoară anul acesta sub genericul „Life is a good algorithm”. La eveniment participă ingineri de la colosul Google alături de cei 168 de elevi pasionați de IT din 29 de județe, inclusiv Vrancea, și municipiul București. Reprezentanții sponsorilor concursului sunt implicați în organizarea de activități diverse, seminarii, prezentări, workshopuri și discuții libere despre IT, educație, artă, carieră. 
   În cadrul programului, va avea loc și Gala filmului didactic, organizată cu sprijinul cadrelor didactice și al elevilor de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani. Ziua de joi, 1 august, va fi ziua Google. În această zi, reprezentanții celui mai popular motor de căutare pe internet vor derula cu elevii mai multe activități tematice. Premiile din acest an, care vor consta în bani și produse IT, vor fi acordate de Ministerul Educației Naționale, precum și de sponsori, respectiv Google, TotalSoft, Viva Credit, Mozzila, Cisco Systems, Hostway, Omnilogic, Intuitext, Bitdefender, SDC, Oracle Education Fundation, Leonte & Co., Orahge, Universitatea Politehnică București, Uniunea profesorilor de informatică din România.
   Google oferă premii în valoare de 15.000 lei, TotalSoft va oferi premii de 1000 euro, Viva Credit vine în sprijinul organizatorilor cu premii în valoare de 500 euro, iar Cisco Systems va oferi premii în valoare de 5000 lei. Cea de-a XX-a ediție a Concursului interdisciplinar „InfoEducație” este organizată de Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului,care a acordat o sumă importantă de bani, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Vrancea, Liceul „Simion Mehedinți” din Vidra, Åžcoala Gimnazială „Ion Diaconu” din Tulnici, Colegiul Național „Unirea” din Focșani. 
   Concursul se desfășoară pe cinci secțiuni și anume: pagini web, software utilitar, software educațional, roboți și multimedia. Comisia Centrală este coordonată de președintele conferențiar doctor Sabin-Corneliu Buraga, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, președinte executiv fiind profesoara Marilena Oprea, din partea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, vicepreședinte profesor Emil Onea, de la Colegiul Național „Unirea” Focșani, secretar fiind profesor Ion Alin Tomoescu, reprezentant al Inspectoratului Åžcolar Județean Mehedinți. De asemenea, mai fac parte din juriu Daniel Popa, de la Colegiul „Aurel Vlaicu” din Orăștie, Ovidiu Roșca, de la Sighetu Marmației, Ovidiu Domsa, din cadrul Universității Alba Iulia, și Daniel Gherasim, metodist la Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți” din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?