Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: În spatele blocurilor din zona Comisariatului, Bulevardul Unirii este o uliţă mizeră


   „Pe afară e vopsit gardul, înăutru leopardul!”, este o expresie din popor care exprimă sugestiv modul în care arată, în spatele blocurilor „gri”, bulevardul central din Focșani. Episodul de astăzi face parte dintr-un mai amplu serial, în care vom ajunge în toate zonele de pe Bulevardul Unirii. Am luat ieri, la pas, porțiunea de la intersecția cu Bulevardul București, până la Comisariat, pe partea stângă a Bulevardului Unirii. În față, la stradă, bulevardul este asfaltat, trotuarele sunt pavate, este verdeață și destulă curățenie. 
   În spatele bulevardului însă, peisajul se schimbă complet: „E jale!”, îmi spun la primul contact vizual cu așa-zisa parcare din spatele blocurilor cu număr impar, de la lângă stația de autobuz. Dacă nu ar fi blocurile de 10 etaje, aș crede că m-am teleportat pe o uliță dintr-un sat uitat de lume. Aleile de acces în bloc și parcarea nu sunt asfaltate. În miezul zilei, la aproape 40 de grade Celsius, pietrișul e fierbine și praful mă îneacă. În zonă, un indicator, montat pe un gard inundat de buruieni, îi anunță pe cei care parchează neregulamentar că acolo este o parcare de reședință, cu ridicări auto. Vegetația a crescut sălbatică, necontrolat, fără ca cineva să se fi îngrijit de toaletarea ei, se pare, de foarte mult timp. Iar curățenia lasă mult de dorit. La colțul stației de autobuz, un morman de gunoaie cât toate zilele se cocea sub soarele dogoritor. Mai încolo, o adunătură de crengi, tăiate cine știe când, încurcă accesul trecătorilor. Atmosfera este înăbușitoare. 
   Dar asta nu este tot. În zonă este amenajat un așa-zis loc de joacă, probabil dezafectat, după modul dezolant în care arată, dar care are totuși porțile metalice deschise. Un gard din sârmă, colorat în galben și albastru, la fel ca băncile, leagănele și toboganul, ascunde un loc de joacă „horror”: mizerie de nedescris, în ciuda indicatorului de la intrare cu „Păstrați curățenia!”, pet-uri și ambalaje împrăștiate peste tot pe jos. Iar leagănele, balansoarele și toboganul, arse de soare și de vânt, cu schelete metalice, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea și siguranța copiilor care se aventurează aici. La locul de joacă am găsit o tânără mămică, cu copilul în cărucior, încercând să se adăpostească, la umbră, de razele fierbinți ale soarelui. „Suntem mutați de doar patru luni aici, dar deja am luat contact cu lucrurile negative din zonă. În primul rând, ne deranjează lipsa asfaltului și gropile. Copilul simte denivelările de fiecare dată când ieșim la plimbare. Apoi, ne mai deranjează zgomotul, mai ales de când au început lucrările de săpături, și zgomotul aparatelor, dar și cel al muncitorilor. Aici, la locul de joacă, nu se menține curățenia, locul este al nimănui. Nu mi-aș lăsa copilul nesupravegheat aici, toate sunt neîngrijite și pline de parf, este periculos pentru copii. E jale aici!”, ne-a spus Mihaela Alexandru, locuitoare în această zonă.   
   „Nu este pentru prima oară când situația din această zonă este relatată în presă. Din păcate, autoritățile locale se fac că nu văd și că nu aud. Asta în ciuda faptului că plătim impozite mai mari, că, nah, e zonă centrală. Bulevardul e asfaltat, iar câțiva metri mai încolo e un fel de pământ al nimănui, care nu a fost inclus vreodată în vreun program de asfaltare, modernizare. Copiii se joacă la acest așa-zis loc de joacă pentru că nu avem de ales. Mai mergeam pe platoul de la Polivalentă, dar de când cu săpăturile nici acolo nu mai putem merge. L-am văzut pe domnul primar inspectând lucrările din zonă. Îl invit și aici, să-și prăfuiască pantofii. Ba chiar l-aș invita să facă un test-drive cu orice mașină, căci pe aici e o adevărată aventură pentru orice șofer”, ne-a spus și Violeta B..
   Åži pe site-ul ziarului am primit câteva comentarii negative referitoare la modul în care arată această porțiune din  spatele Bulevardului Unirii. „Vă rog să urmăriți prin spatele blocurilor de la Comcereal la Comisariat (nr fără soț) și vă rog să apreciați negativ și să subliniați următoarele: parcarea nebetonată și neasfaltată, cu gropi și denivelări asemănătoare drumurilor de la țară, mizeria din spatele Vranisului stație bus, crengile și gunoaiele de pe lângă tomberoane, pe care nici cei de la salubritate nu se înghesuie să le strângă”, ne-a scris un „locatar”. „Fotografiați și parcarea auto din spatele blocului B1 scările 1, 2 și 3, parcă suntem la țară, parcăm pe pământ, iar când plouă este mai rău ca la țară, și suntem în centrul orașului, zona O, la impozitul anual al primăriei”, scrie, revoltat, un alt „cetățean”.
   „Monitorul vine pe strada ta!” va continua și în săptămânile următoare, în alte zone de pe Bulevardul Unirii. Dacă locuiți pe această stradă și aveți sugestii sau reclamații, ne puteți scrie pe adresa redacției sau pe forumul ziarului și noi le voma duce în atenția autorităților locale.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?