Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Fermierii care ard culturile pierd subvenţia europeană


   Fermierii care primesc subvenții europene nu au voie să ardă miriștile și  resturile vegetale pe terenul arabil, sub sancțiunea reducerii banilor pe care ar trebui să îi încaseze. Oficialii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au anunțat fermierii că au obligația de a respecta Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC 5 și GAEC 8), conform cărora nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și incendierea ve­ getației pajiștilor permanente.
   Într-un comunicat se arată că pentru GAEC 5, nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, „obiectivul acestei condiții fiind menținerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriș­ tilor”. Fermierii nu au voie să ardă paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare. Pentru GAEC 8, nu este permisă arderea vegetației pajiștilor permanente, „obiectivul acestei condiții fiind menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente”.
   „Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, pentru prevenirea și combaterea fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 și GAEC 8 să fie încadrată automat la «gravitate mare» și să-i fie atribuită sancțiunea maximă prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune și de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor”, se arată în comunicatul APIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?