Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

CANCERUL bacterian ameninţă plantaţiile de vie vrâncene


   Plantațiile de viță de vie vrâncene sunt amenințate de cancerul bacterian, o boală adusă odată cu importul masiv de viță de vie prin proiectele de reconversie finanțate din fonduri europene. Deocamdată au fost semnalate cazuri de cancer bacterian pe câteva zeci de hectare, unde viile sunt afectate în diferite proporții. Cazuri de cancer bacterian au fost confirmate deja la Pufești, Vîrteșcoiu, Bolotești. 
   Plantațiile de viță de vie vrâncene sunt amenințate de cancerul bacterian, o boală adusă odată cu importul masiv și necontrolat de butași. Sunt vizate îndeosebi plantațiile tinere, înființate după 2008 prin proiectele de reconversie finanțate din fonduri europene. Oficialii din agricultura vrânceană spun că ar fi semnalate cazuri de cancer bacterian pe câteva zeci de hectare de vie. Până acum au fost confirmate suspiciuni la plantații de vie în Pufești, Vîrteșcoiu, Bolotești, atât pentru soiuri de struguri de masă cât și la soiuri de vin. 
   Inginerul Manole Toader, președintele Federației Fermierul, spune că ar fi trebuit ca importurile de material săditor să fi fost verificate de la intrarea în țară. Deoarece acest lucru nu a fost posibil în cazul butașilor aduși din Italia sau Franța, firmele au adus materialul săditor compromis iar proprietarii, neștiutori, au plantat fără să verifice și calitatea acestuia. Aceasta deoarece lucrările de plantare trebuiau făcute cât mai rapid. „Cei din Italia ar fi trebuit să spună că 5-10% din materialul săditor pe care îl aduc poate fi infestat cu cancer bacterian, astfel încât proprietarul de vie să își poată lua măsuri de precauție. Eu am avertizat încă de acum trei ani asupra pericolului. La plantația mea am sortat materialul săditor și nu am avut probleme însă sunt proprietari care au ajuns să se judece cu cei de la care au importat, o firmă italiană”, a afirmat inginerul Manole Toader, președintele Federației Fermierul. Acesta a avertizat că pericolul este mare deoarece această boală se transmite și prin intermediul foarfecilor de tăiat. Practic, dacă uneltele nu sunt sterilizate după utilizarea la un butuc bolnav, atunci cancerul bacterian se transmite și infestează un butuc sănătos. „Toate plantațiile cu vie riscă să fie infestate dacă nu se iau măsuri”, a adăugat inginerul Manole. 
Legislația vamală, permisivă cu importurile de butași bolnavi
   Cazuri de cancer bacterian sunt cunoscute de Direcția Fitosanitară, care a prelevat probe la solicitarea viticultorilor afectați. Reprezentantul Direcției Fitosanitare, Valentina Åžerban, spune că până acum au fost semnalate cazuri de cancer bacterian la vii aparținând unor podgoreni din Vîrteșcoiu, Bolotești, Pufești. Acestora li se adaugă cazurile unde podgorenii au suspiciuni asupra existenței bolii, din cauza apariției simptomelor la butucii de vie, aceștia cerând specialiștilor fitosanitari să preleveze probe pentru a afla dacă se confirmă cancerul bacterian. 
Reprezentanții Direcției Fitosanitare spun că apariția acestor cazuri de cancer bacterian la vie a fost favorizată de legislația vamală permisivă după ce România a devenit membru al Uniunii Europene. Practic, acești importatori au adus material săditor doar cu un pașaport fitosanitar, fără niciun fel de verificări asupra calității și cantității. Astfel, deși unii importatori sunt serioși și au adus material de bună calitate, au fost și cazuri în care calitatea materialului săditor a lăsat de dorit și s-a ajuns la apariția cancerului bacterian la vie. „Legislația vamală este mai permisivă acum decât înainte de intrarea în Uniunea Europeană. Acum firmele importatoare au adus doar un pașaport fitosanitar pentru materialul săditor. Înainte era nevoie de un certificat fitosanitar, se realizau verificări”, a explicat reprezentantul Direcției Fitosanitare. Valentina Åžerban a precizat că li s-au recomandat podgorenilor măsurile care trebuie luate în asemenea cazuri, inclusiv dezinfectarea foarfecilor folosite în lucrările de tăiere. 
   Situația este însă destul de gravă deoarece podgorenii cu plantații afectate se tem să recunoască acest lucru deoarece riscă să piardă banii europeni folosiți. 
Boala viilor a fost studiată la Odobești
   Problema cancerului bacterian a fost studiată la Stațiunea de la Odobești, în baza unui proiect finanțat după anul 2007. Cercetătorii avertizau asupra riscului apariției acestei boli în special la soiurile sensibile la frig. „Cancerul bacterian produs de Agrobacterium tumefaciens (Smith et Townsend) Conn. este o boală răspândită în toate podgo-riile românești cât și în podgoriile și centrele viticole din județul Vrancea, fiind semnalată la o serie de soiuri foarte valoroase, sensibile la atac, mai ales în zonele în care se înregistrează frecvent temperaturi scăzute. Boala este întâlnită atât în pepinieră, cât și în plantații, mai ales în terenurile umede și reci, unde au loc înghețuri puternice”, se arată în documentele prezentate pe site-ul Stațiunii. 
   Specialiștii arătau că soiurile de viță rezistente la cancer sunt Chardonnay, Feteasca regală, Muscat Ottonel, Pinot gris, Riesling italian, iar mai sensibile Afuz Ali, Italia, Merlot, Muscat de Hamburg, Regina viilor, Cardinal, Cabernet Sauvignon. 
   Cancerul bacterian se manifestă sub forma unor tumori sau gale, de forme sau mărimi diferite. La vițele tinere tumorile pot apărea pe portaltoi la zona de calușare și înrădăcinare și la punctul de altoire. Tumorile sunt la început mici, albicioase, spongioase, apoi cresc și se întăresc. Plantele bolnave sunt debile, lemnul se maturează insuficient, frunzele sunt slab colorate, iar la soiurile cu struguri roșii se colorează prematur în roșu.
   Specialiștii spun că, în general, bacteria pătrunde în plantă prin diferite leziuni provocate fie de gerurile din timpul iernii, fie prin lucrări mecanice sau manuale. Boala se răspândește ușor prin altoaiele provenite de la vițele bolnave sau prin instalațiile de forțare a vițelor, dacă acestea nu sunt dezinfectate, prin apa de ploaie, prin particulele de sol purtate de vânt, de animale și de oameni.

Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?