Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de transport (VII)

În articolul de astăzi vom detalia contractul de trasport persoane și bagaje. Ca fiecare contract, și acesta presupune existența a diverse obligații în sarcina părților. Vorbind despre transportator, acesta are obligaţia de a transporta persoanele, de a le îmbarca şi debarca, acesta având obligația de a-și transporta călătorii la destinație în tip util, în siguranță și nevătămați. El nu poate fi obligat să asigure transportul în orice condiții, putând refuza asigurarea acestuia în funcție de anumite împrejurări.

Ca orice conducător auto, transportatorul are obligația de a avea asigurare de răspundere civilă, încheiată în condiţiile legii. Alte obligații ale transportatorului față de călătorul pe care îl transportă sunt:

a) să îi pună la dispoziţie un loc corespunzător legitimaţiei sale de călătorie;

b) să transporte copiii care călătoresc împreună cu acesta gratuit sau cu tarif redus, în condiţiile legii speciale;

c) să transporte gratuit bagajele acestuia, în cantitatea şi condiţiile prevăzute prin dispoziţiile legii speciale.

Pe de altă parte, pe timpul transportului, călătorul are obligația să respecte măsurile luate potrivit dispoziţiilor legale de către prepuşii transportatorului.

De asemenea, transportatorul răspunde atât pentru moartea cât și pentru vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii călătorului pe care îl transportă.

Dacă transportatorul întârzie executarea transportului, călătorul poate solicita restituirea prețului, renuntând astfel la contract. În situația în care transportatorul pierde sau deteriorează bagajele sau alte bunuri ale călătorului, atunci el va răspunde pentru acestea în limita valorii declarate, dacă nu se dovedeşte că prejudiciul a fost cauzat de viciul acestora, culpa călătorului sau forţa majoră.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

Avocat MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?