Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Secretarul de stat Codrin Scutaru: Ministerul Muncii lucrează la o Strategie pentru îmbătrânirea activă


     Ministerul Muncii va finaliza până la sfârșitul anului o Strategie de combatere a sărăciei și pregătește o Strategie pentru îmbătrânirea activă prin care persoanele vârstnice să fie menținute în societate, a afirmat secretarul de stat Codrin Scutaru, prezent vineri la Focșani. În cadrul unei conferințe susținute la sediul filialei Vrancea a Partidului Conservator, alături de președintele filialei județene Ionel Cel Mare și președinta organizației de femei, Luciana Bivolaru, secretarul de stat a arătat că Guvernul USL își respectă promisiunile către români, iar în luna iulie a crescut ajutorul acordat de la stat pentru cei mai săraci cetățeni, respectiv venitul minim garantat. Acesta a crescut din iulie cu 8,5% și urmează să mai crească cu încă 4,5%. De asemenea, alocația pentru susținerea familiei a crescut cu 30% din luna iulie.
 Secretarul de stat Codrin Scutaru a menționat că o prioritate a guvernării USL este reconcilierea vieții de familie cu cea profesională. În acest context, Ministerul Muncii lucrează la o Strategie pentru îmbătrânirea activă. Prin această strategie, vârstnicii, persoanele ieșite la pensie, vor fi ținuți aproape de familii, vor fi menținuți în societate și nu vor fi excluși doar pentru că au ajuns la o anumită vârstă. „Vârstnicii trebuie să continue alături de persoanele active diverse activități care îi pot ține aproape de familie. O persoană care iese la pensie poate fi încă capabilă de multe alte activități”, a afirmat secretarul de stat Codrin Scutaru.
 Acesta a discutat și despre salarizarea în domeniul asistenței sociale. El a recunoscut că sectorul asistenței sociale a rămas ultimul clasat în domeniul salarizării, iar în plus aici este nevoie de încă 10 mii de angajați. De aceea se dorește o nouă lege a salarizării unde să fie recompensați salariații care fac performanță. Secretarul de stat a dat exemplul unui asistent social care lucrează la servicii sociale și îngrijește tineri cu afecțiuni neuropsihice. „Vom pune accent pe modul în care se raportează la tinerii pe care îi are în îngrijire, modul în care participă la activitățile de a-i introduce în comunitate”, a afirmat secretarul de stat. 
 Acesta a precizat că nu doar numărul de dosare soluționate este important în evaluarea personală a unui angajat din acest domeniu. „Nu doar numărul de lucrări, de dosare, hîrtii care trec prin circuitul administrativ sunt un criteriu, dar pe mine m-ar interesa și capacitatea de inovare. Dacă vine cu o soluție care, în final, să facă bine mai multor beneficiari. Nu neapărat cantitatea dar și calitatea, dorința lui de a se perfecționa”, a precizat secretarul de stat.
Funcționarii, „într-o ofensivă a reacțiilor”
 Codrin Scutaru s-a întâlnit, vineri după-amiază, cu reprezentanții instituțiilor publice deconcentrate din subordinea Ministerului Muncii. Întâlnirea urmărește ca funcționarii de la nivelul instituțiilor să fie „într-o ofensivă a reacțiilor”, să se implice pentru ca fiecare zonă din sectorul social să funcționeze la parametri buni și foarte buni. „Pe perioada verii, există posibilitatea ca în zonele unde sunt temperaturi ridicate și se lucrează să nu fie atenți angajatorii la condițiile acordate angajaților și Inspecția Muncii trebuie să facă acele controale obligatorii. La nivelul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială îmi doresc ca Inspecția socială să aibă capacitatea de a interveni și a vedea situația din teren în timp util și real pentru noi pentru a putea interveni, să vedem dacă există centre unde serviciile nu sunt la nivelul dorit, la nivelul la care să răspundă nevoilor beneficiarului. Plățile trebuie să se facă la timp, la nivelul României sunt nouă milioane de plăți care se fac lunar. La nivelul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă să vedem care au fost măsurile întreprinse în ultima perioadă, să vedem care este tendința în județ”, a afirmat Codrin Scutaru. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?