Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Un tânăr nu a putut fi tras la răspundere pentru viol şi tâlhărie pentru că nu avea certificat de naştere


   Unul dintre tinerii care în urmă cu un an a abuzat se-xual un băiat de 16 ani, pe strada Cuza Vodă din Focșani, nu a putut fi tras la răspundere penală, nici până astăzi, din cauza situației sale de stare civilă. M.M.J., din Ruginești, care la data comiterii faptei avea 17 ani, nu avea certificat de naștere, pentru că părinții nu s-au îngrijit ca după naștere să-l declare. Singurul document care stătea la baza existenței băiatului a fost un act eliberat de la maternitate, în care se atesta faptul că s-a născut viu. În prezent, procurorii încearcă să lămurească situația de stare civilă a băiatului pentru ca împotriva sa să poată fi luate măsuri legale, în ceea ce privește fapta de viol și tâlhărie, comisă în luna august a anului trecut. Între timp, cel împreună cu care a comis infracțiunile a fost deja condamnat. „Pe rolul Judecătoriei Adjud există un dosar având ca obiect înregistrare tardivă a nașterii, în care s-a dat termen pentru 3 septembrie 2013. Numai după eliberarea actelor de stare civilă se va putea lua o decizie. Am mai avut un caz similar anul trecut, s-a soluționat și a fost trimis în judecată”, a precizat Luminița Dogaru, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani.
   Prim-procurorul ne-a explicat că în aceste cazuri procedura este una greoaie, respectiv, în baza actului eliberat de maternitate și a unei expertize efectuate de Medicina Legală, se va stabili vârsta celui în cauză. Se va face și o anchetă socială la părinți pentru ca mai apoi instanța să pronunțe o hotărâre care va sta la baza eliberării certificatului de naștere și a cărții de identitate. Abia apoi se va putea face o eventuală trimitere în judecată a făptuitorului. Dosarul de înregistrare tardivă a nașterii a fost introdus pe rolul Judecătoriei Adjud, în luna noiembrie a anului trecut. Cauza a fost amânată de mai multe ori, pentru a se solicita relații de la primăria din raza căreia domiciliază părinții băiatului. Cauza are fixat termen de judecată pentru luna septembrie.

Celălalt inculpat, condamnat la 7 ani de închisoare

   Cum dosarul penal nu putea fi ținut în stand-by din cauza acestui fapt, Ionuț Cristi N., celălalt inculpat a fost deja trimis în judecată de către procurori și a fost chiar și condamnat la șapte ani de închisoare, în primă instanță. În recurs, la Curtea de Apel Galați, instanța a decis majorarea pedepsei la 7 ani și zece luni de închisoare.
    Dosarul în care  Ionuț Cristi N. este acuzat de viol și tâlhărie a ajuns pe rolul Judecătoriei Focșani în luna septembrie 2012, după ce o lună înainte, inculpatul și celălalt tânăr, care nu are acte de stare civilă,  au fost prinși aproape în flagrant în timp ce abuzau sexual de un băiat de 16 ani, chiar pe strada Cuza Vodă din Focșani.
   Potrivit procurorilor și actului de sesizare a instanței de judecată, în noaptea de 20 spre 21 august, la ora 01.40, victima a fost acostată de cei doi tineri care i-au luat cei 8 lei pe care îi avea asupra sa și o pereche de pantofi sport. Băiatul a mai spus că agresorii l-au obligat apoi să întrețină raporturi sexuale anale și orale, profitând că era întuneric și nu erau trecători prin zonă. Strigătele disperate de ajutor ale victimei, care se zbătea în mâinile agresorilor, au fost auzite de membrii unei patrule de Poliție, care treceau în acel moment prin zonă. Aceștia au acționat imediat pentru prinderea celor care fără nicio rușine au abuzat de adolescent chiar pe marginea străzii. Cei doi suspecți au ajuns în fața anchetatorilor, iar după mai multe ore de audieri au recunoscut comiterea infracțiunilor de care erau acuzați.
   Într-o situație similară cu cea a lui M.M.J., respectiv faptul că la momentul în care a comis o infracțiune a fost descoperit faptul că nu avea acte de stare civilă, a fost și Marius S., de 19 ani, din Garoafa, acuzat de furt calificat. Tânărul a fost cercetat pentru că în noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2012 a pătruns prin escaladarea unui gard în curtea unei societăți comerciale, de unde a sustras materiale feroase și neferoase și profile metalice galvanizate. De fapt, în ceea ce îl privește pe Marius, dosarul a fost disjuns dintr-o altă cauză, dar pentru că el nu avea la acea vreme certificat de naștere, a fost nevoie de mai mult timp pentru rezolvarea situației sale. În fața procurorilor, băiatul a declarat că recunoaște și regretă ceea ce a făcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?