Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Primăriile cumpără utilaje de deszăpezire pentru Valea Râmnicului


   Comunele de pe Valea Râmnicului vor avea propriile utilaje de deszăpezire începând cu această iarnă. Primăriile Dumitrești și Vintileasca, din Vrancea împreună cu cele din Buda și Valea Sălciei, județul Buzău, au semnat contractele de finanțare și vor achiziționa utilaje moderne de deszăpezire prin proiecte depuse la Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” pe măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, cu finanțare 100% nerambursabilă. De asemenea, au depus proiecte de finanțare pentru achiziția de utilaje de deszăpezire primăriile din Reghiu și Poiana Cristei. Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, ca o soluție pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea.
       Fondurile europene sunt singura soluție pentru dezvoltarea și asigurarea unor condiții civilizate de viață în mediul rural, iar autoritățile locale au învățat să realizeze proiecte de finanțare pentru a-și rezolva problemele. Calea cea mai rapidă de accesare a banilor europeni este prin Grupurile de Acțiune Locală (GAL) care oferă avantajul procedurilor simplificate, dar și cel al duratei de evaluare, respectiv aprobare a proiectelor depuse de fermieri. Prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale, dar și de către tinerii care vor să investească în agricultură. 
 Patru primării, din Vrancea și Buzău, au semnat deja contractele de finanțare și pregătesc procedurile de achiziții publice pentru utilaje de deszăpezire. Localitățile Dumitrești și Vintileasca, din Vrancea, alături de Valea Sălciei și Buda, din Buzău, vor primi fonduri europene în întregime ne-rambursabile cu care vor achiziționa utilaje moderne pe care le vor folosi la deszăpezirea drumurilor din localități. Edilii nu vor mai depinde astfel de bunăvoința celor de la Drumuri Naționale sau de agenții economici din localitate pentru a curăța infrastructura rutieră în perioada iernii. 
 Proiectele au fost depuse pe măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului”, realizat în parteneriat cu Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan. Proiectele prevăd achiziția de buldoexcavatoare cu freze pentru deszăpezire. Primarii comunelor speră ca procedurile să nu dureze foarte mult, iar în câteva luni să fie finalizate achizițiile și utilajele să fie în dotarea administrațiilor locale la începutul iernii. Primarul comunei buzoiene Valea Sălciei, Marian Mușat, spune că achiziția acestor utilaje va evita apariția problemelor din anii trecuți, când localitatea a fost izolată de nămeți. „Ne ajută foarte mult achiziția acestor utilaje. Îi mulțumesc președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel care a avut inițiativa înființării acestui GAL prin care putem să derulăm această investiție. Nu pot uita că, în 2012, tot la intervenția președintelui Oprișan, a fost deszăpezit drumul județean 220, după ce localitatea fusese izolată timp de 15 zile”, a afirmat primarul Mușat. 
Freze pentru deszăpezirea drumurilor comunale
 La Dumitrești, primarul Petrică Dogaru spune că după achiziția utilajelor de deszăpezire vor fi realizate proiecte și pentru reabilitarea drumurilor comunale. Dumitrești are cea mai lungă rețea de drumuri comunale din județ, aproximativ 77 kilometri, iar autoritățile au nevoie de utilaje cu care să întrețină această infrastructură. Primarul Petrică Dogaru speră ca buldoexcavatorul cu freză să fie în curtea primăriei în maxim două luni de zile. „Achiziția acestor utilaje este necesară pentru comună deoarece avem o rețea foarte mare de drumuri comunale, nu mai puțin de 77 kilometri. Sunt utilaje care vor putea fi folosite pentru lucrările de deszăpezire din perioada iernii. De asemenea, acum pregătim un proiect cu finanțare europeană pentru asfaltarea unui drum comunal”, a afirmat primarul Petrică Dogaru. 
 La Vintileasca, primarul George Spătaru se pregătește pentru achiziția utilajelor. „Ne ajută foarte mult achiziția acestor utilaje. Buldoexcavatorul la care se montează freză este de foarte mare ajutor în zona de munte pentru a interveni la deszăpezirea ulițelor întroienite. Până acum noi nu aveam cum să intervenim, trebuia să rupem gardurile oamenilor, dar cu noile utilaje putem deszăpezi ulițele din localitate.  Acum ne aflăm în proceduri pentru a publica această achiziție în Sistemul Electronic de Achiziții Publice”, ne-a declarat primarul de la Vintileasca, George Spătaru. 
 În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și Buda, Valea Sălciei și Bisoca din județul Buzău. 
Consiliul Județean, partener la patru GAL-uri
 Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea este una dintre inițiativele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Sprijinul admi-nistrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți din localitățile din teritoriu. Prin aceste forme constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat din localitățile vrâncene pot fi accesate fonduri europene de zece milioane euro. Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. Primul Grup de Acțiune Locală înființat, „Vrancea Sud-Est”, a fost un succes în primul an de implementare. Acest GAL a fost prezentat ca exemplu de bune practici de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Până acum au fost încheiate șase sesiuni, din care cinci în 2012 și una în 2013, în care au fost depuse 59 de proiecte, cu o valoare totală de 1,65 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?