Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Câine mâncat de lupi la Vintileasca


   Un câine din ograda unui localnic a fost mâncat de lupi în noaptea de vineri spre sâmbătă în comuna Vintileasca. Animalul îi aparținea lui Gheorghiță Banu, un sătean ce locuiește mai spre marginea satului și care ne-a povestit cum lupii au dat năvală în curtea sa. „Cred că era pe la ora două noaptea. A început să latre câinele mai mare în partea de sus a dealului. Era un lătrat așa mai aparte, mai spre urlet. Femeia mea Ioana mi-a zis: «Auzi mă, ia du-te să vezi ce-i, că io crez că după cum se dă cățălul au vinit lupchii». I-am zis: «n-are cum fă să vină lupchii acum». Nu am stat mult de vorbă între noi și lătratul câinelui de sus era din ce în ce mai gălăgios. Am zis să mai stau oleacă în pat și după aia să ies afară. La câteva minute am auzit un schelăcăit puternic în fața casei. Am ieșit, dar nu am mai zărit nimic”, a spus Gheorghiță Banu.
    Omul ne-a povestit că dimineață l-a chemat pe copoi să îi dea de mâncare, însă cățelul nu a mai apărut. „Am căutat prin grădină, crezând că o fi băgat pe undeva, dar când am mers mai spre marginea ogrăzii am dat de labele cățelului mâncate de la jumate. Am zis: «gata, lupii mi l-au mâncat noaptea trecută». Nu a mai avut nicio scăpare. Au fost sigur patru dihănii de lupi de l-au mâncat așa de repede. Era fânul tăvălit semn că au tras de el în toate părțile. Păcat, că un copoi ca ăsta făcea în jur de 15-20 de milioane lei vechi și nu prea ai de unde îl lua”, a mai spus omul.

Urs la cotețul porcului

    Pățania cu lupul nu este singura de acest gen de la Vintileasca. Tot Gheorghiță Banu ne-a spus că în urmă cu câteva zile, un vecin de-al său a fost la un pas de a rămâne fără porcul din coteț. „În urmă cu vreo trei seri, la un vecin a dat năvală la cotețul porcului, ursul. A rupt țămbrile de la gard și mai să îi ia purcelul din coteț. A avut noroc cu cățeii mei, ăsta de l-au mâncat lupii acum și ăla mare de îl am sus în deal. S-au dus după urs și l-au tăbărât acolo la coteț. Dacă nu săreau câinii la el rămânea săracul om fără porc”, a mai spus Gheorghiță Banu.
    Reprezentanții Asociației de Vânătoare Valea Râmnicului spun că nu pot face nimic în aceste situații, deoarece există o Lege specială care reglementează statutul carnivorelor mari, în special lupul și ursul, și nu se poate atinge nimeni de ele. De menționat că asociația nu a intervenit nici în iarnă, când la Vintileasca sătenii găseau vulpi moarte de turbare pe ulițele satului. Horia Sandu, directorul Asociației de Vânătoare Valea Râmnicului, ne-a precizat că lupul este protejat de lege și nu are nimeni ce să-i facă. Dacă omul care a rămas fără câine vrea să își recupereze din pagubă trebuie să se adreseze primăriei din localitate, la Mediu și ITRSV. „Lupul este protejat și nu dăm noi despăgubire pentru așa ceva. Omul trebuie să facă o solicitare către Primărie, Agenția de Mediu și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare. Se stabilește o comisie care cercetează cele semnalate, apoi se face un dosar ce pleacă la Ministerul Mediului și de acolo se decide treaba. La lup este o altă treabă, că are o arie foarte mare de habitat, cel puțin 200 de kilometri pătrați. Acum poate fi în Vintileasca și mâine dimineață este deja la Covasna”, a spus Horia Sandu.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?