Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Barza vine la 12, dar şi la 47 de ani


   30 de ani, asta este diferența medie de vârstă dintre cele mai tinere și cele mai în vârstă femei care au născut, în ultimii 10 ani, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Focșani. Cea mai tânără mamă care a dat naștere unui copil la Spitalul Județean avea 12 ani, iar cea mai în vârstă 47 de ani.
   Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții celei mai mari unități spita-licești din Vrancea, în 2003, cea mai tânără gravidă care a născut în spital avea 13 ani și era din Slobozia Bradului, iar cea mai în vârstă avea 44 de ani și era din Homocea. În 2004, cea mai tânără gravidă avea 14 ani și era din Sihlea, iar cea mai în vârstă avea 45 de ani și era din Gefu, Galați; în 2005, cea mai tânără gravidă avea 14 ani și era din Ciorăști, iar cea mai în vârstă avea 45 de ani și era din Pufești, iar în 2006, cea mai tânără gravidă avea 13 ani, de loc din Slobozia Bradului, iar cea mai în vârstă avea 45 de ani și era din Tâmboiești.
   În 2007, cea mai tânără mămică era din Ciorăști și avea 14 ani, iar cea mai în vârstă avea 47 de ani și era din Vidra; în 2008 cea mai tânără mămică a avut 14 ani, de loc din Constanța, iar cea mai în vârstă 47, din Gugești. În 2009, cea mai tânără mămică avea 13 ani și era din Å¢ifești, iar cea mai în vârstă avea 47 de ani și era din Paltin; în 2010, cea mai tânără gravidă avea 12 ani și era din Tâmboiești, iar cea mai în vârstă avea 45 de ani și era din Vulturu; iar în 2011, cea mai tânără gravidă care a născut la Spitalul Județean avea 14 ani și era din Slobozia Bradului, iar cea mai vârstă avea 46 de ani, din aceeași localitate. În 2012, cea mai tânără mămică a avut 12 ani, de loc din Slobozia Bradului, iar cea mai în vârstă 45 de ani, din Vulturu.

Ce spun medicii
 
   Medicii sunt de părere că atât nașterile la vârste fragede, cât și cele la vârste înaintate pot fi cu risc pentru femei. Dacă femeile care rămân însărcinate la vârste înaintate trebuie să aibă foarte mare grijă de evoluția sarcinii, deoarece pot apărea complicații, riscul la cele tinere constă în pregătirea psihologică insuficientă a mamei. „Riscurile la o mămică de 12-14 ani constau în pregătirea psihologică și intelectuală scăzută a acesteia. Acest lucru afectează îngrijirea copilului, dar și dezvoltarea lui. De aceea, de multe ori se implică în creșterea copilului bunica. Sarcina la o vârstă atât de fragedă poate afecta organismul, care nu este suficient dezvoltat. Se știe că nașterea este o problemă de rezistență, iar susținerea hormonală nu este suficientă la vârsta de 12-14 ani. Drept urmare, este posibil ca sarcina să fie dusă cu dificultate”, spune medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
   Femeile care rămân însărcinate după vârsta de 42-43 de ani trebuie să acorde o atenție deosebită pruncului și sarcinii, deoarece din cauza vârstei înaintate, pot apărea complicații. „Din punct de vedere hormonal, o femeie de 42-43 de ani este într-o stare de premenopauză, susținerea hormo-nală fiind mult mai slabă. Sarcina poate fi dusă, dar necesită susținere hormonală. Foarte importante sunt analizele medicale făcute înaintea sarcinii, deoarece la această vârstă o femeie ar mai putea avea alte afecțiuni, dar și controalele medicale destul de dese. Recomandat este să se solicite sfatul unui endocrinolog și ginecolog. Din cauza insuficienței hormonale, copilul se poate naște prematur”, mai spune medicul Lazea. Totuși, medicii spun că în ambele situații, fie o mamă foarte tânără, fie cu o vârstă înaintată, copilul se poate dezvolta normal, viața nefiindu-i pusă în pericol.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?