Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Ulcică plină cu monede turceşti, descoperită la Bordeşti


   O ulcică plină cu monede a fost găsită acum ceva timp în curtea unei familii din Bordești. Un localnic care muncește cu ziua prin comună a fost cel care a dat de comoară în timp ce săpa un șanț. Muncitorul i-a dat bănuții proprietarului gospodăriei, care i-a promis că îi va da și lui ceva. De asemenea, cei doi au stabilit să păstreze secretul. Între timp, proprietarul nu s-a mai ținut de cuvânt, iar muncitorul a povestit la tot satul despre comoara găsită de el. Totodată, el a făcut și o sesizare la Parchet. Anchetatorii nu au găsit bănuții, ci doar un rest din ulcică, care ar data din secolele XVI-XVII.

   O familie din comuna Bordești ar fi găsit în curtea casei o comoară, în urmă cu ceva timp. Este vorba despre o ulcică plină cu bănuți, despre care anchetatorii bănuiesc că ar fi monede turcești din argint. Descoperirea a fost făcută de un localnic, care a muncit cu ziua la familia respectivă. În timp ce săpa un șanț pentru a băga apă, muncitorul a dat cu hârlețul de ceva tare. Crezând că este o piatră, omul a continuat să sape pe lângă ea. Când a scos obiectul din pământ și-a dat seama că este un vas, căruia i-a căzut fundul în momentul în care a fost ridicat pe malul șanțului.
    Din acesta ar fi căzut câteva zeci de monede, despre care muncitorul a spus că sunt din aur. Exact în momentul în care a scos ulcica din pământ a venit și proprietarul casei pentru a-l chema la masă. Acesta a văzut și el ulcica și banii, iar împreună cu muncitorul a numărat monedele. Erau puțin peste 50.
    Potrivit localnicilor, cei doi, adică muncitorul și proprietarul casei, au convenit să împartă bănuții, dar nu în mod egal, proprietarul considerând că el este îndreptățit să ia mai mulți bani, iar muncitorul mai puțini sau contravaloarea lor. 
    Deși bătuse palma, proprietarul casei nu s-ar mai fi ținut de cuvânt și nu ar fi vrut să-i mai dea muncitorului galbenii promiși și nici altceva pentru a se achita de datorie. Supărat, acesta din urmă a povestit despre comoara găsită și a mers inclusiv la primul proprietar al terenului pe care fusese găsită comoara, pentru a-i spune și acestuia despre ulcica găsită în pământ. Totodată, l-a sfătuit să-și ceară și el partea deoarece acel pământ i-a aparținut și lui. „Tot satul vorbea că ăștia au găsit o comoară la ei în curte. Eu vă spun ce a povestit cel care a săpat șanțul și a dat de ulcica cu galbeni. În timp ce săpa un șanț să bage apă a dat cu hârlețul de ceva în pământ. A crezut că este un bolovan și a râcâit pe lângă el și așa a găsit banii. S-au înțeles să împartă banii și să nu spună nimănui. Pentru că proprietarul nu a mai vrut să-i dea nimic, ăsta care a săpat șanțul a povestit prin sat”, a spus unul dintre vecini.

Banii aveau o culoare verzuie

    În cele din urmă, muncitorul a făcut o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar polițiștii și procurorii au deschis o anchetă în acest caz. Oamenii legii aveau informații despre caz încă dinainte de a fi sesizați în scris.
    Muncitorul le-a povestit anchetatorilor că banii pe care i-a găsit aveau o culoare verzuie. El a adăugat că proprietarul i-ar fi pus într-o substanță pentru a-și recăpăta culoarea originală, iar ziua următoare ar fi venit cu banii la Focșani pentru ca aceștia să fie evaluați. Când s-a întors acasă, proprietarul terenului în care a fost găsită ulcica i-ar fi spus muncitorului că monedele găsite nu valorează nimic și că mai bine le-ar duce el în Italia pentru a le vinde acolo. După ce s-a întors din străinătate, muncitorul l-a tras de mânecă pe proprietar și i-a cerut partea sa, dar acesta din urmă nu a mai recunoscut și a spus că nu-i datorează nimic. Supărat, muncitorul a făcut sesizarea și a fost deschisă ancheta.

Percheziție la locuința în care a fost găsită comoara

    După ce a fost începută urmărirea penală în acest caz, anchetatorii au efectuat și o percheziție la Bordești, la familia unde s-a găsit comoara. Deși au răscolit toată casa și nu numai, anchetatorii nu au găsit niciun bănuț. De asemenea, la momentul percheziției, bărbatul nu era acasă, era plecat în străinătate, iar soția lui nu a vrut să recunoască nici în ruptul capului că la ea în curte s-ar fi găsit ceva, după cum ne-au spus anchetatorii.
    Oamenii legii au găsit totuși un rest din ulcică. Este vorba despre o bucată de vas din ceramică ce data din secolele XVI-XVII. Se bănuiește că și monedele sunt din aceeași perioadă, dar și că ar fi vorba despre monede turcești. Între timp, dosarul a și fost soluționat, iar muncitorul care a mers pe încredere a rămas cu ochii-n soare. Pentru că nu s-au găsit nici banii și nici alte indicii temeinice, dosarul a fost soluționat cu scoatere de sub urmărire penală, după cum ne-a spus Liviu Oprișan, procurorul de caz. „S-a dispus scoaterea de sub urmărire penală întrucât aspectul sesizat de persoana din Bordești nu s-a putut concretiza. În cauză au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului unor bunuri de patrimoniu”, a explicat procurorul Liviu Oprișan, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
    Anchetatorii sunt de părere că bărbatul a plecat peste hotare cu tot cu monede și le-a valorificat acolo. De precizat este faptul că localitatea Bordești este cunoscută pentru vestigiile sale istorice. Localnicii spun că pe vremuri, în această comună a mai fost găsită o comoară, dar și că o parte din bani au fost predați, iar o altă parte au fost împărțiți între cei care au găsit-o. Pe lângă bănuții din aur sau argint, pământurile Bordeștiului ascund și fragmente de vase din lut sau ceramică din cele mai vechi timpuri.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?