Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Evaluare psihologică gratuită pentru vrâncenii cu autism


   Persoanele diagnosticate cu autism, din toate localitățile Vrancei, pot beneficia gratuit de evaluare psihologică, în perioada 08-12 iulie, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism. Acțiunea este organizată în cadrul „Săptămânii porților deschise” a acestui Centru, situat în Focșani, strada Cuza Vodă nr. 52, mai exact în curtea Spitalului Județean de Urgență, unde funcționează Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități. 
   Cei care doresc să beneficieze de acest program se pot programa la numărul de telefon 0237.231.405. „Evaluarea se realizează cu ajutorul testelor psihologice DENVER II, BASC II și ABAS II, de către personal de specialitate din Centru, instruit în aplicarea acestora. Evaluarea psihologică inițială a persoanei diagnosticate cu autism reprezintă primul pas în stabilirea unui program de intervenție individualizat, în scopul dobândirii de abilități de comunicare, relaționare, socializare, de către persoana cu autism”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Specialiștii Centrului atenționează asupra caracteristicilor considerate semnale de alarmă în cazul copiilor cu autism, și anume: pare că nu aude și nu răspunde niciodată la nume, nu observă persoanele din jur și nu este interesat de jocul altor copii, pare că nu știe să se joace cu jucăriile, nu se uită unde îi arăți, nu urmează indicații, are mișcări repetitive executate îndelung.
    Centrul de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism din Vrancea a fost înființat de Fundația „Romanian Angel Appeal”, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția pentru Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, prin proiectul „Åži ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”. 
   Centrul din Focșani face parte dintr-o rețea națională de 40 de Centre ce oferă servicii gratuite. „Proiectul «Şi ei trebuie să aibă o șansă!» urmărește creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii a copiilor și tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializate. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de trei ani și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 «Investește în oameni!»”, se detaliază în comunicat.

Cauzele autismului, încă necunoscute

    Autismul afectează 34 de copii din 10.000, de 4 ori mai mulți băieți decât fete și este în continuă creștere. Este o tulburare neurologică gravă, care survine în primii trei ani de viață, se manifestă prin izolare și retragere socială și limitează în mod considerabil comunicarea și relaționarea. Autismul debutează în general înaintea vârstei de 30 luni și îndeosebi, înainte de 1 an. Specialiștii spun că uneori, există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează și pierde din abilitățile dobândite. Poate fi vorba de o pierdere a utilizării cuvintelor folosite de copil până atunci, de pierderea contactului vizual, a interesului pentru joc sau de retragere socială. În mod obișnuit, autismul este diagnosticat mai devreme mai ales dacă este acompaniat de retard mental și este mai puțin diagnosticat printre copiii și adolescenții cu o inteligență medie sau superioară mediei. Cauzele specifice ale autismului sunt încă necunoscute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?