Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Funcţionarii UE ar putea intra în grevă


Funcționarii instituțiilor Uniunii Europene ar putea declanșa, curând, o grevă în semn de protest față de modificarea statutului lor, în contextul în care comisarul UE pentru Administrație pro-pune reducerea cu 5% a numărului angajaților comunitari până în 2017. Comisia UE pentru Administrație propune, de asemenea, creșterea programului săptămânal de la 37,5 la 40 de ore de lucru și a vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.
Salariile funcționarilor instituțiilor UE ar urma să fie majorate cu 1,7% anul acesta, dar puterea de cumpărare va scădea cu 1,8% ținând cont de rata ridicată a inflației la nivelul UE, recunoaște Comisia Europeană, conform Le Figaro. Creșterea salariilor sub nivelul inflației este rezultatul unui sistem automat de calcul, bazat pe puterea de cumpărare evaluată în opt state membre UE. Săptămâna trecută, sindicatul Frontul Comun Interinstituțional pentru Reprezentarea Personalului a depus un preaviz de grevă pentru perioada 23 noiembrie – 7 decembrie, în urma eșecului unei reuniuni de reconciliere cu Comisia Europeană.
Greva, care urma să înceapă zilele trecute, a fost amânată, în speranța conti-nuării negocierilor și obținerii unor rezultate acceptabile. În cazul eșecului negocierilor cu Comisia Europeană și Consiliul UE, sindicatele au primit mandatul de a „întreprinde toate acțiunile necesare, inclusiv o grevă”.
Un funcționar european are un salariu brut de debut de 2.650 de euro, în timp ce salariul unui director-general ajunge la 18.300 de euro, iar al unui comisar european la 23.000 de euro. Funcționarii UE sunt îngrijorați de dezbaterile privind modificarea statutului personalului UE. Åžaptesprezece state europene au semnat un document prin care consideră că propunerile discutate până acum pe această temă sunt „insuficient de ambițioase”. Cele 17 state critică sistemul de ajustare automată a salariilor, apreciind că trebuie să se țină cont de contextul economic de fiecare dată când trebuie mărite indemnizațiile. În plus, unele state cred că este insuficientă creșterea vârstei de pensio-nare de la 63 la 65 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?