Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Programaţi-vă din timp dacă vreţi să vă faceţi analize medicale gratuite!


   Pentru a beneficia de un set de analize medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, vrâncenii sunt nevoiți să își facă programări cu câteva luni bune înainte sau să sune zilnic, la fiecare început de lună, deoarece laboratoarele de analize epuizează banii chiar din primele zile. După ce se termină fondurile, pacienții bat drumurile de la un laborator la altul și în final, ajung să-și plătească singuri analizele.

   Puținii bani alocați de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru la-boratoarele de analize medicale fac ca pacienții să aștepte și câteva luni pentru un set de analize gratuite. Astfel, la majoritatea laboratoarelor de analize medicale din Focșani, pacienții pot beneficia de analize gratuite maxim jumătate de lună, și asta în condițiile în care și-au făcut programări cu ceva timp înainte. Reporterii noștri au sunat la toate cele opt laboratoare de analize medicale din Focșani, care sunt în contract cu CAS Vrancea, însă răspunsul primit a fost același peste tot: „Fondurile au fost epuizate. Reveniți luna viitoare cu un telefon”.
    La unele laboratoare de analize medicale, reprezentanții acestora ne-au spus că fondurile se epuizează în două zile și chiar în câteva ore. „Încercați să sunați după 5 iulie, în fiecare zi, pentru că nu știm când ne vin fondurile, iar când ne vin se epuizează în câteva ore. Vin 30-40 de pacienți și fondurile se termină, mai ales că sunt puține”, ne-a spus reprezentantul unui laborator din zona Cuza Vodă. „Acum nu mai avem fonduri, iar când ne vin ne ajung 2 zile. Banii sunt puțini și ajung cam pentru 40 de pacienți. Apoi,  pacienții au două posibilități, fie să se programeze pentru următoarele luni, fie să plătească costul analizelor”, a spus și reprezentantul unui laborator de analize din zona Bucegi.

Gratuitate doar pentru cei programați

    Din cauza fondurilor mult prea mici, vrâncenii sunt nevoiți să se plimbe de la un laborator la altul, fie să sune zi de zi, la fiecare început de lună. Cum gratuitatea este doar pentru cei programați, majoritatea sunt nevoiți să scoată bani din buzunar. Un pachet general de analize pentru adulți costă 100 de lei, iar unul pentru copii este puțin mai ieftin. „Am vrut să-mi fac analizele, că sunt bătrână, dar medicul de familie a zis  că-mi dă trimiterea doar după ce mă programez. Am luat la rând toate laboratoarele luna trecută și mi-au zis că nu mai au bani, că  trebuie să plătesc, iar luna asta am încercat din nou și mi-au zis același lucru. Acum o să încerc în iulie, la început, poate am noroc, că bani nu am de unde să dau pe analize medicale”, a spus o bătrână, Florica B..
    Foarte mulți sunt revoltați din cauza acestei situații. „Luna asta am reușit cu chiu cu vai să-mi fac analizele la ficat. Din martie mă chinuiam. Fie îmi spuneau că au terminat fondurile, fie că nu le-au dat cei de la Casă bani, fie că nu mai pot face programări. Este inuman să se întâmple așa ceva. O viață dai bani la Sănătate și când ai nevoie, la bătrânețe, tot trebuie să plătești”, a spus Dumitrache Ion.
    Lipsa fondurilor alocate analizelor medicale afectează, în primul rând, femeile gravide. Este bine știut faptul că acestea trebuie să-și facă trei seturi de analize pe perioada sarcinii, pentru ca medicul ginecolog să poată evalua starea generală de sănătate a mamei, dar și a fătului. O femeie însărcinată în 8 luni ne-a spus că deși medicul de familie i-a dat bilet de trimitere ca să beneficieze de analize medicale gratuite, nu a găsit niciun laborator unde să își poată efectua analizele, motiv pentru care a fost nevoită să le plătească. „În primul trimestru de sarcină, medicul mi-a dat analize în valoare de 300 de lei. Am sunat la toate laboratoarele, dar fără succes. Am fost nevoită să le plătesc, pentru că nu puteam să nu le fac. În cel de-al doilea trimestru, aceeași poveste, numai că analizele au fost mai ieftine”, ne-a spus Roxana C..

CAS Vrancea recunoaște că fondurile sunt insuficiente

     În medie, pe un bilet de trimitere sunt recomandate 10-15 analize de bază, care costă câteva zeci de lei pentru un pacient. Potrivit reprezentanților laboratoarelor de analize medicale din oraș, în ultimii doi ani s-a ajuns în si-tuația în care lună de lună, laboratoarele să realizeze un număr relativ minim de analize, tocmai din cauza banilor care se dovedesc a fi insuficienți în raport cu solicitările venite din partea populației pe acest segment de servicii medicale.
    În prezent, la nivelul județului Vrancea, se află în relație contractuală cu CAS, opt laboratoare de analize medicale care au primit pentru acest an suma pentru anul 2010, de la CAS, 1.933.000 lei. Reprezentanții CAS cunosc situația, dar speră că aceasta se va reglementa, existând speranța unor rectificări bugetare. „Se cunoaște situația privind insuficienta finanțare a specialităților paraclinice. Din păcate, în ultimii ani, s-a mărit numărul laboratoarelor de analize medicale, numărul analizelor efectuate și a soli-citărilor, iar bugetul nu corespunde adresabilității. Sper ca în luna iulie, în afara deblocării celor 10% din fondul de rezervă, să se primească și o rectificare bugetară pentru acest segment”, spune Mihai Copaci, șeful CAS Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?