Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Copiii beneficiari de pensie de urmaş au dreptul la bilete de tratament balnear


   Nu doar pensionarii și asigurații adulți din cadrul sistemului public de pensii au dreptul la câte un sejur în stațiunile balneoclimaterice din țară, acordat prin Casa Județeană de Pensii Vrancea, ci și copiii beneficiari de pensie de urmaș. Actul normativ care reglementează criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prevede că aceștia trebuie neapărat să fie însoțiți de reprezentanții lor legali. Totodată, potrivit respectivelor criterii, anumite categorii de asigurați și pensionari au dreptul la astfel de bilete acordate gratuit. Până în prezent, CJP Vrancea a acordat beneficiarilor 698 de bilete de tratament, din care 89 cu titlu gratuit. În cursul anului 2013 au fost depuse 4.114 cereri privind acordarea biletelor de tratament balnear, însă instituției i-au fost repartizate doar 2.756,  în 14 serii.

   Copiii aflați în evidența Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, ca beneficiari de pensie de urmaș, au dreptul la bilete de tratament balnear, ca orice asigurat al sistemului public de pensii. Potrivit criteriilor de acordare reglementate de legislația în vigoare, acordarea unor astfel de bilete copiilor se face numai dacă aceștia: sunt însoțiți de părinte sau, după caz, de persoana care a fost numită tutore sau căreia i-a fost încredințat sau dat în plasament; dovedesc că urmează cursurile de zi ale unei instituții de învățământ preuniversitar; au vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, la data începerii sejurului. Documentele copilului se depun odată cu cele ale însoțitorului, iar dovada că beneficiarul îndeplinește condițiile amintite trebuie să fie făcută cu: cererea tip de acordare a biletului de tratament (completată de însoțitor în numele copilului); copia actului de identitate al copilului în vârstă de peste 14 ani, sau a certificatului de naștere dacă acesta nu a împlinit încă respectiva vârstă; copia actului de identitate al însoțitorului și documentul care atestă această calitate; adeverință din care să rezulte frecventarea învățământului preuniversitar de zi, în original; copia deciziei de pensionare care atestă calitatea de pensionar de urmaș a copilului; biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societățile de turism balnear și de recuperare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate aflat în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (copie, cu prezentarea actului original).
    Potrivit criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear, dreptul la un astfel de sejur îl mai are și părintele copilului minor, beneficiar de pensie de urmaș sau, după caz, persoana care a fost numită tutore sau căreia i-a fost încredințat sau dat în plasament copilul. Documentele se depun odată cu cele ale copilului beneficiar de pensie de urmaș, și constau în: cerere tip; talon de pensie sau, după caz, talonul privind pensia acordată de către Casa Județeană de Pensii, sau adeverință din care să rezulte calitatea de asigurat; copie de pe actul de identitate; declarație pe propria răspundere a persoanei care însoțește copilul beneficiar de pensie de urmaș, din care să rezulte că îl va însoți la tratament balnear; biletul de trimitere formular cu regim special, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate. „În cazul copiilor beneficiari de pensie de urmaș, contribuția individuală este de 50% din pensia brută a urmașului în cauză și, după caz, din pensia brută acordată de către CJP, din luna anterioară repartiției”, reglementează actul normativ refe-ritor la criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear.

Cine are dreptul la bilete gratis

    Categoriile de pensionari și asigurați care au dreptul la bilete gratuite de tratament balnear, prin Casa Județeană de Pensii, sunt clar specificate în actul normativ ce stabilește criteriile de acordare. Printre aceștia sunt pensionarii de invaliditate, în conformitate cu prevederile programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale. Pentru obținerea unui bilet, ei trebuie să depună la sediul CJP Vrancea o cerere tip, la care vor atașa copie de pe actul de identitate, talonul de plată a pensiei, biletul de trimitere tipizat, de la medic și programul de recuperare în copie, dar cu prezentarea actului original. La gratuitate au dreptul și: beneficiarii de drepturi stabilite în baza Decretului-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite prizonieri, precum și persoanele care au calitatea de luptător în rezistența anticomunistă; persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice (beneficiari ai prevederilor OG nr. 105/1999); veteranii de război, invalizii și văduvele de război (ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994); beneficiarii Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR; asigurații care își desfășoară activitatea în locuri de muncă în condiții speciale, din activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații. De gratuitate în acordarea unui bilet de tratament mai beneficiază și persoanele care au suferit accidente de muncă sau au dobândit boli profesionale, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale program individual de recuperare (conform art. 22 din Legea nr. 346/2002). Acestea trebuie să depună la CJP Vrancea, pe lângă documentele amintite mai sus, și programul individual de recuperare stabilit de medicul expert, în funcție de tipul bolii precum și dovada care să ateste că a fost victima unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
    Persoanele adulte cu handicap pot, de asemenea, solicita bilete gratuite de tratament în stațiunile balneoclimaterice din țară. În cazul lor, mai sunt necesare la dosar certificatul de încadrare în grad de handicap și programul individual de reabilitare și integrare socială (numai pentru persoanele revizuibile din punct de vedere al încadrării în grad de handicap).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?