Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Guvernul Ponta a dat patru milioane de lei pentru STAŢIA ANTIGRINDINĂ din Vrancea


       Guvernul Ponta a alocat patru milioane de lei pentru stația antigrindină din Vrancea. În ședința de guvern de ieri a fost aprobată Hotărârea privind aprobarea obiectivelor etapei a XIV-a 2013 a programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024. „Guvernul a adoptat această Hotărâre prin care sunt prevăzute a se realiza proiecte tehnice pentru unitățile de combatere a căderilor de grindină Iași, Vrancea, Mureș, Timiș, Prahova. Pentru finanțarea acestora este alocată suma de 6.309,21 mii lei”, se arată într-o informare de presă. Suma alocată prin această hotărâre pentru realizarea Punctului de Comandă al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea este de patru milioane lei. Demersurile au fost făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, care a avut mai multe discuții cu prim ministrul Victor Ponta despre finanțarea acestei investiții strategice pentru agricultura românească. 
 Åžeful administrației județene a inițiat acest program în 2004 însă guvernele următoare au alocat fonduri cu țârâita pentru realizarea lucrărilor. Sistemul antigrindină ar putea asigura protecția a peste 140 mii hectare de culturi agricole în Vrancea și aproape 100 de mii în Galați. Până în acest moment au fost realizate 7 puncte de lansare, iar în 2012 a început construcția Punctului de Comandă si-tuat la marginea Focșaniului. Întârzierea lucrărilor la stația antigrindină din Vrancea a făcut ca în această primăvară sute de viticultori din comunele Movilița, Å¢ifești, Bolotești și Jariștea să fie afectați de căderile de grindină. 
 Cele patru milioane de lei alocate de Guvernul Ponta vor acoperi costurile cu construirea punctului de comandă și a depozitului logistic al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea, denumirea oficială a stației antigrindină din județ. Ulterior construirii acestor obiective urmează dotarea cu echipament, o parte din acesta fiind deja achiziționat. Astfel, trebuie asigurată dotarea punctelor de lansare din grupul Panciu cu containere locuință și grupuri electrogene în vederea începerii omologării, trebuie achitate integral cele 15 instalații de lansare executate și aflate în custodie la Electromecanica Ploiești. De asemenea, trebuie asigurată dotarea cu un minimum de sisteme de comunicații a Punctului de comandă și a punctelor de lansare în vederea începerii omologării și dotarea cu radar propriu prin transfer gratuit de la ANMH. Acest radar ar urma să fie instalat la Liești, conform analizelor făcute de specialiști. În 2013 ar putea fi efectuate primele trageri experimentale și începute procedurile pentru omologare.  

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?