Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Patru milioane de lei pentru staţia ANTIGRINDINĂ


   Guvernul Ponta va aloca fonduri importante pentru ca stația antigrindină din Vrancea să devină operațională până la sfârșitul anului viitor. Demersurile au fost făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Oprișan a avut deja mai multe discuții cu prim ministrul Victor Ponta despre finanțarea acestei investiții strategice pentru agricultura românească. Sistemul antigrindină ar putea asigura protecția a peste 140 mii hectare de culturi agricole în Vrancea și aproape 100 de mii în Galați. 
   Guvernul Ponta va aloca patru milioane de lei pentru realizarea Punctului de Comandă al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a anunțat că, în urma demersurilor personale făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a interpelării depuse la Ministerul Agriculturii, lucrările la punctul de comandă vor fi reluate în câteva săptămâni. Deputatul social democrat arată că, până în acest moment, au fost realizate 7 puncte de lansare, iar în 2012 a început construcția Punctului de Comandă. 
   Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea este prevăzută să funcționeze cu 11 puncte de lansare, asigurându-se astfel protecția unei suprafețe de aproximativ 150.000 hectare. „Proiectul de hotărâre de Guvern prin care se vor aloca banii continuării lucrării se află în circuitul de avizare la ministere, urmând ca după publicarea în Monitorul Oficial al României să se reia lucrările pentru finalizarea punctului de comandă. Din păcate, faptul că ani de zile nu au fost alocați bani pentru continuarea lucrărilor de investiții la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea a făcut ca în această primăvară sute de viticultori din comunele Movilița, Tifești, Bolotești și Jariștea să fie afectați de căderile de grindină. Am fost mandatat de președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan să îi asigur pe toți viticultorii afectați de căderile de grindină că domnia sa va face toate demersurile necesare pentru susținerea podgorenilor”, a afirmat deputatul Ciprian Nica. 
Stația antigrindină, finalizată până în 2014
   În urmă cu două săptămâni, președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, a declarat la Jariștea, localitate grav afectată de căderile de grindină, că a discutat cu prim ministrul Victor Ponta despre asigurarea fondurilor necesare pentru finalizarea investiției la stația antigrindină din Vrancea. Åžeful administrației județene a inițiat acest program în 2004 însă guvernele următoare au alocat fonduri cu țârâita pentru realizarea lucrărilor.  „Până anul viitor sper să rezolvăm problema cu grindina. Împreună cu colegii mei, acum mai mulți ani, am fost inițiatorii proiectului rachetelor antigrindină. Din nefericire, noi am plecat de la putere în 2004 și nu s-au întâmplat multe lucruri în această direcție, dar astăzi pot spune că acest sistem va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, sper că până în vara viitoare. Rachetele sunt depozitate la Prahova, iar noi trebuie să finalizăm instalarea rampelor de lansare, să facem sistemul operațional în așa fel încât pe viitor să nu mai avem această nenorocire care ne chinuiește an de an și pentru care aveți de suferit”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.  
   „Monitorul de Vrancea” a arătat că fiecare ministru al Agriculturii care a făcut parte din guvernele de după 2005 a promis alocarea de fonduri pentru realizarea investiției însă întotdeauna banii au fost insuficienți. Abia în 2013 este propusă alocarea unei sume de patru milioane lei, din care să se acopere costurile cu construirea punctului de comandă și a depozitului logistic al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea, denumirea oficială a stației antigrindină din județ. Ulterior construirii acestor obiective urmează dotarea cu echipament, o parte din acesta fiind deja achiziționat. Astfel, trebuie asigurată dotarea punctelor de lansare din grupul Panciu cu containere locuință și grupuri electrogene în vederea începerii omologării, trebuie achitate integral cele 15 instalații de lansare executate și aflate în custodie la Electromecanica Ploiești. De asemenea, trebuie asigurată dotarea cu un minimum de sisteme de comunicații a Punctului de comandă și a punctelor de lansare în vederea începerii omologării și dotarea cu radar propriu prin transfer gratuit de la ANMH. Acest radar ar urma să fie instalat la Liești, conform analizelor făcute de specialiști. În 2013 ar putea fi efectuate primele trageri experimentale și începute procedurile pentru omologare.  
240 de mii de hectare de culturi agricole, protejate cu rachetele antigrindină 
   UCCG Moldova 2 Vrancea are prevăzut, prin studiul de fezabilitate, 20 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, din care 12 în județul nostru și 8 în Galați. Un punct de lansare asigură protecția pentru 10-12 hectare de teren agricol. Asta ar însemna că la finalizarea programului s-ar asigura protecția unei suprafețe de peste 140 mii hectare de culturi agricole la nivelul județului. Însă ar urma să fie protejate și gospodăriile din mediul rural, autoturismele sătenilor. Prima etapă a fost construcția grupului de combatere Panciu, adică zona în care în ultimii ani au fost înregistrate frecvent cele mai importante pagube în urma căderilor de grindină. Acest grup este compus din puncte de lansare a rachetelor antigrindină, respectiv în localitățile Panciu, Bizighești, Anghelești, Bolotești, Varnița, Poiana și Nicorești (județul Galați). Până acum s-a realizat construcția celor șapte puncte de lansare din grupul de combatere Panciu, inclusiv împrejmuirea și instalațiile electrice. Construirea punctului de comandă și depozitului logistic a fost evaluată la 3,4 milioane lei însă deocamdată lucrările sunt sistate pentru că nu a fost achitată o factură restantă de 468 mii lei.  

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?