Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Sensibilitatea copilăriei, între „Arte & Carte”


   Un eveniment cu totul special, plin de emoție și sensibilitate, împletit în tușe inspirate de culoare și armonie, s-a petrecut, vineri, la sediul central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Este vorba despre lansarea proiectului instituției de cultură, intitulat „Arte & Carte”, un proiect inedit prin care Biblioteca își propune să promoveze talente autentice ale urbei, aflate în anotimpul copilăriei, dar și lectura. Data lansării nu a fost aleasă întâmplător, cu această ocazie aducându-se un omagiu marelui nostru poet național, Mihai Eminescu, la împlinirea a 124 de ani de la trecerea sa în neființă. 
   Toți cei prezenți vineri în holul Bibliotecii și-au bucurat sufletele și și-au ostoit nevoia de frumos, admirând minunatele tablouri în acuarelă și ulei rea-lizate de Vlad Constantin, elev în clasa a VI-a la Åžcoala Gimnazială „Ion Basgan”, care la doar 13 ani se află deja la cea de-a treia expoziție. Tânărul artist a intitulat-o pe cea care a fost vernisată vineri „Roze înmiresmate”, cele mai multe tablouri expuse reprezentând flori. Flori pe care, în urmă cu ceva ani, a început să le deseneze pe foile pe care-și așternea și poeziile dedicate mamei lui… „Vlăduț a făcut primele trei clase la Găgești, apoi a venit la Focșani, la Åžcoala «Ion Basgan». De atunci, face și naveta. În viața fiecărui copil există un moment în care i se deschid porțile spre viitor. Iar porțile, pentru el, s-au deschis în februarie anul acesta, odată cu prima expoziție. Vlăduț pictează de mic copil și a început totul din dragoste pentru mama. Am lucrat împreună la orele de desen și la un moment dat a venit și mi-a arătat câteva lucrări în ulei pe care le-a făcut singur. Ceea ce vedeți aici sunt făcute de el din luna februarie și până acum… Picasso spunea «Toți copiii sunt artiști. Întrebarea care se pune este ce devin acești artiști după ce devin adulți?». Această devenire înseamnă o muncă enormă pentru a-ți realiza scopul… Åži pentru asta, Vlăduț are toată susținerea din partea mamei, a colegilor, a profesorilor, a noastră a tuturor”, a spus profesoara Elena Stoiciu, binecunoscut și recunoscut artist al urbei noastre.  
   Prezent la eveniment, pictorul Ovidiu Opaiț i-a mărturisit lui Vlad că are mare noroc să o aibă ca îndrumător pe Elena Stoiciu. „Eu am avut-o profesoară o singură zi și a fost o zi fantastică, cunoaște toate tehnicile! Te felicit pentru lucrările tale și pot spune că stăpânești foarte bine culoarea. Să perseverezi, pentru că, cu cât pictezi mai mult, cu atât prinzi mai mult sensul artei și astfel, îi poți face și pe ceilalți s-o înțeleagă. Iar când pictezi, privește totul cu iubire – față de culoare, față de penel, față de frumos – fiindcă astfel apare și iubirea față de om!”, a spus Ovidiu Opaiț. 
   Scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, președinte al Asociației Culturale Duiliu Zamfirescu, a apreciat la rândul său lucrările pictorului aflat la vârsta copilăriei, a admirat armonia, proporțiile și minunata îmbinare a culorilor și l-a îndemnat să citească poezie, care să-l inspire în lucrările viitoare. Deosebit de emoționată, mama lui Vlad a mărturisit că acesta și-a făcut pur și simplu singur șevaletul și că până nu dă tușa finală unui tablou, nu-i dă voie să îl privească. „Vlad a crescut, practic, cu desenul. Mai întâi au fost cărțile de colorat, apoi a vrut bloc de desen și acuarele, iar acum pânză… Cred că pictura reprezintă echilibrul sufletului lui, acolo el se regăsește. Să știți că nu sunt doar cuvinte. E un copil matur pentru vârsta lui, am trecut prin multe noi doi, dar nu ne-am pierdut. Mie nu-mi vine să cred că astăzi suntem la a treia expoziție a lui Vlad!”, a spus mama tânărului pictor. 
   Vlad a primit, din partea Bibliotecii, o trusă de pictură, precum și o carte pe care acesta a promis nu doar că o va citi, ci o va împrumuta și colegilor, alături de care speră să revină la bibliotecă. „Vă mulțumesc foarte mult. Cartea, lectura ne ajută foarte mult, știți, e și zicala «n-ai carte, n-ai parte». Cartea ne ajută să devenim oameni mari. Mie îmi place poezia, dar și cărțile pe care mi le-a prezentat doamna Stoiciu mi-au adus un plus de creativitate”, a spus Vlad. Întrebat de ce a ales să picteze flori, el a răspuns simplu: „Îmi plac foarte mult, pentru că sunt vii!”. Vii par florile și în tablourile adunate pe simezele bibliotecii, sub denumirea „Roze înmiresmate”, și ele pot fi cumpărate de oricine dorește să ducă acasă un strop din talentul remarcabil al acestui copil… 
„Alături de lectură, dorim să promovăm talente propuse de comunitate”
   La lansarea de vineri a proiectului „Arte & Carte”, ce a inclus și vernisajul expoziției „Roze înmiresmate”, au participat, pe lângă personalitățile amintite deja, copii din Centrul de Asistență și Sprijin al DGASPC Vrancea, conduși de Claudia Constantin și Liliana Pruteanu, scriitoarea Mariana Vicky Vîrtosu, Paula Grosu, actriță a Teatrului Municipal, care a încântat audiența cu o poezie, Maria Bunghez, consilier la Direcția pentru Cultură Vrancea, bibliotecari și prieteni ai lui Vlad Constantin. „Pentru că vin atât de mulți copii la Bibliotecă, ne-am gândit ca, împreună cu dumneavoastră, să lansăm acest proiect, prin care să vorbim și despre artă, dar și despre lectură. Să vedem ce mai înseamnă astăzi lectura pentru noi, pentru copiii noștri. Dacă nu cumva și prin artă putem vorbi despre poezie, dar și prin poezie – și mă refer aici la lectură în general – putem vorbi despre artă. Proiectul vrea să promoveze talente pe care dumneavoastră, comunitatea, să le propuneți și noi să le promovăm. Astăzi găzduim expoziția lui Vlad, este dedicată lui Eminescu și va putea fi vizitată încă două săptămâni de acum înainte. Åži poate data viitoare când mai vii la bibliotecă, Vlad, vei veni însoțit de alți colegi, care vor dori să citească și astfel, să promovăm lectura”, a spus Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene. 
   La final, toți participanții la eveniment au plecat spre statuia lui Mihai Eminescu din Piața Teatrului. Acolo au depus o coroană de flori, iar copiii au avut prilejul de a asculta, pe lângă informații interesante despre poetul nostru național, încă o poezie semnată de el, în rostirea emoționantă a Paulei Grosu. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?