Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Firmele cu restanţe bugetare, penalizate mai mult în 30 de zile şi mai puţin ulterior


   Firmele cu restanțe vor plăti dobânzi și pena-lități cu 50% mai mari dacă achită obligațiile fiscale în 30 zile de la scadență, dar penalitățile scad față de sistemul actual dacă amână până la doi ani să își stingă datoriile bugetare, noul regim de sancționare urmând să fie aplicat din luna iulie.
   În prezent, firmele care își achită obligațiile în primele 30 de zile de la scadență nu plătesc penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale principale stinse, ci doar dobânda de 0,04% pe zi. Dacă datoriile sunt achitate în intervalul cuprins între a 31-a zi și a 90-a zi de la scadență este aplicată o penalitate de 5%, iar pentru obligații plătite după acest interval este calculată o penalitate de 15%. La acestea se adaugă și dobânda zilnică de 0,04%.
   Cu argumentul că actualul sistem încurajează plata voluntară până la împlinirea termenului de 90 zile de la scadență și că, după acest termen, contribuabilii nu mai sunt încurajați să achite impozitele și taxele deoarece penalitatea de întârziere este aceeași, Guvernul va înlocui suma fixă de 5% sau 15% cu o penalitate de 0,02% pe zi de întârziere (7,3% pe an), aplicabilă chiar din prima zi de la scadență. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență obținut de MEDIAFAX. La penalitatea de 0,02% pe zi se va adăuga în continuare dobânda zilnică de 0,04%.
   Potrivit acestui algoritm de calcul, penalitatea totală, incluzând și dobânda, va fi mai mare decât în prezent pentru prima lună și mai mică pentru obligațiile care sunt amânate la plată după acest interval și până la doi ani. După această perioadă de doi ani, penalitatea totală devine mai mare decât cea calculată în baza sistemului actual de impunere. Astfel, pentru o firmă care face plata în a 30-a zi de la scadență, penalitatea și dobânda aferentă vor reprezenta 1,8% din sumă, cu 50% mai mult decât până în prezent.
    Pe de altă parte, noul sistem va introduce penalități pe primele 90 de zile de cel mult 1,8% din sumă față de 5% cât se aplica în prezent, începând cu a 31-a zi de la scadență. Firmele care aleg să nu achite restanțele bugetare pe o perioadă îndelungată (de peste 90 de zile) vor ajunge să achite echivalentul penalităților actuale abia după împlinirea a 750 de zile de la scadența obligației fiscale. Penalitățile și dobânzile pe un an totalizează în actualul sistem 29,6% pe an, din care 15% penalități și 14,6% dobânzi, iar în varianta care va fi aplicată de la 1 iulie se va ajunge la un cost pe primul an de 21,9%, din care 7,3% penalități și 14,6% dobânzi.
   În nota de fundamentare, Ministerul Finanțelor arată că în proiectarea unui regim de sancțiuni pentru plățile întârziate, trebuie ca penalizările și dobânda să servească următoarelor obiective: penalitățile sunt menite să descurajeze neconformarea, în timp ce dobânda este destinată să protejeze valoarea reală a plăților reprezentând impozite, taxe și alte sume datorate bugetului general consolidat. „Pentru acest motiv, legislația fiscală ar trebui să stabilească penalitățile și dobânzile ca două instrumente separate. Nivelul dobânzii trebuie să fie peste rata dobânzii creditelor acordate de instituțiile financiare astfel încât să descurajeze contribuabilii de a utiliza arieratele ca surse de finanțare ale activităților lor dar nici să nu fie la un nivel foarte mare pentru a constitui un element împovărător pentru contribuabil. Penalitățile de întârziere trebuie să constituie o sancțiune pentru neplata la scadență, calculată ca un procent la nivelul sumei neplătite, astfel încât aceasta să crească în raport cu valoarea sumei neplătite și cu perioada de întârziere”, se menționează în document.
   Dobânda aplicată de Fisc pentru întârzierile la plată este de 14,6% pe an, în timp ce rata medie a creditelor noi acordate de bănci se plasa în martie la 9,33%. Totuși, în cazul liniilor de finanțare de capital de lucru, băncile practică și dobânzi mai mari, care pot ajunge chiar la 18-19% în cazul firmelor cu o situație financiară precară.
   Inițiativa legislativă cuprinde mai multe măsuri fiscale, dar nu cuprinde un clacul privind impactul fiscal total sau al măsurii privind modificarea penalităților aplicate. „Modificările aduse prin prezentul proiect de ordonanță de urgență produc efecte asupra conformării voluntare, creșterea volumului încasărilor la bugetul general consolidat și reducerii arieratelor(…) Schimbarea sistemului dobânzilor și penalităților de întârziere cu unul mai flexibil, reprezintă o măsură favorabilă mediului de afaceri, povara fiscală fiind redusă, în contextul în care nivelul penalităților propus prin prezentul act normativ (0,02% pentru fiecare zi de întârziere) este inferior celui actual”, se mai spune în nota de fundamentare.
   Deși avantajul este evident în cazul întârzierilor la plata achitate între 31 de zile și 750 de zile de la scadență, legiuitorul nu precizează ce procent dintre firmele cu restanțe își sting obligațiile în termen de 30 de zile de la scadență, acestea urmând să achite penalități și dobânzi cu 50% mai mari decât în prezent. Introducerea penalităților în primele 30 de zile de la scadența obligației fiscale a fost decisă, cel mai probabil, și pentru a compensa eventualele pierderi din scăderea penalităților aplicate între 31 și 750 de zile de la scadență.
   Noul sistem de calcul va fi aplicat obligațiilor de plată scadente după 1 iulie 2013. Pentru obligațiile cu scadența până la 1 iulie care sunt stinse după această dată, vor fi aplicate actualele penalități. Modificarea este argumentată de Guvern și prin faptul că, pentru realizarea obiectivului de creștere a performanței colectării veniturilor bugetare, un rol important revine și „măsurilor de constrângere” pentru neconformarea la plata obligațiilor fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?