Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Impozite mai mici pentru ţărani


   Å¢ăranii vor plăti un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legumele cultivate în câmp sau sere, pomii fructiferi, precum și pentru bivolițe, oi, capre și porci. Modificările au fost făcute la discutarea în Parlament a Ordonanței 8 din 2013 privind Codul Fiscal. Senatorii și deputații au votat mai multe amendamente prin care sunt modificate normele de venit, plafoanele pentru culturile agricole și numărul de animale pentru care țăranii nu plătesc impozite.
   Normele de venit și limitele impozabile în baza cărora va fi calculat impozitul pentru agricultori au fost modificate în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, cameră decizională pentru acest act normativ și au fost votate de plenul Camerei. Modificările aduse de deputați s-au referit și la termenele de depunere a declarațiilor de către țărani. Deputații nu au schimbat principiul impozitului pentru agricultori, care va fi calculat la norme de venit și nu la venitul înregistrat efectiv. Astfel este eliminată birocrația, iar fermierii nu sunt obligați să dețină bonuri fiscale pentru fiecare kilogram de roșii sau să treacă în registre fiecare achi-ziție și cheltuială făcută pentru obținerea recoltei. Aceste norme sunt detaliate în funcție de categoria terenurilor și numărul de animale pe care le crește fermierul. „Suprafața care depășește limita scutită este impozitată pe normă de venit”, au explicat finanțiștii. Adică, la norma de venit se aplică un impozit de 16%.
 Potrivit modificărilor aprobate de deputați, nu sunt impozabile veniturile obținute din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale. „Cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajării animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit și a celor prevăzute la art. 72 alin. (2) nu generează venit impozabil”, se arată în act.
   Deputații au modificat și termenul de depunere a declarațiilor pentru terenurile agricole și numărul de animale deținute de fermieri. Aceste declarații trebuie depuse la ghișeele fiscale până la 25 iunie. „În cazul celor care depun declarația după data de 25 mai 2013, informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețe cultivate/capetele de animale/familiile de albine deținute la data de 25 mai 2013. Nu se consideră depuse cu întârziere declarațiile care sunt depuse până la data de 25 iunie 2013 inclusiv”, precizează actul normativ
Normele de venit pentru terenuri agricole și animale
   Legea aprobată de deputați prevede impozite mai mici pentru țăranii care cultivă cartofi, legume în câmp, care dețin pomi pe rod. De asemenea, au fost modificate limitele neimpozabile pentru vie și crescătorii de animale, păsări. 
   În cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafață mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafață, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 2.900 lei, la sfecla de zahăr – 697 de lei. Conform actului normativ, la legumele în câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depășește această suprafață, norma de venit este de 2.326 lei. Legumele în spații protejate au o normă de venit de 5.117 lei pentru suprafețele ce depășesc 0,2 hectare.
   În ceea ce privește pomii și viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafață mai mare de 1,5 hectare, respectiv 1 hectar, iar normele de venit au fost stabilite la 3.800 lei și 1.385 de lei pe unitatea de suprafață. Limita neimpozabilă la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) și sub 1 hectar la vii. Pentru flori și plantele ornamentale norma de venit a rămas la 11.773 lei pentru o suprafață mai mare de 0,3 hectare.
   În sectorul de creștere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci și bivolițe) este de două capete. Norma de venit pentru ceea ce depășește acest număr, pe cap de animal, la vaci este de 435 lei, iar la bivolițe de 326 lei. La ovine și caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care dețin până în 50 capete de oi și până în 25 capete de capre. Pentru ceea ce depășește acest număr a fost aprobată o normă de venit de 47 lei. La porcii pentru îngrășat, limita neimpo-zabilă este de șase capete, iar peste șase capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, fiind eliminată norma de venit de 177 lei pentru gospodării care au peste 10 capete de porci. 
   La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr de peste 100 de capete. Nu se impozitează persoanele fizice care dețin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care dețin peste 75 de familii, norma de venit stabilită fiind de 40 de lei. „În cazul contribuabililor care realizează venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal competent stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități”, se arată în lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?