Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Punctaj pentru focşănenii care vor scutiri la impozite


  Focșănenii sunt invitați să se pronunțe asupra unui proiect privind stabilirea criteriilor și a punctajului pentru acordarea de înlesniri la plată a obligațiilor datorate bugetului local de către persoanele fizice. Mai exact, reprezentanții municipalității au conceput o grilă de punctaj pe care trebuie să o îndeplinească toți cei care solicită scutiri la plata impozitelor sau reduceri ale penalităților.
   Proiectul de hotărâre, inițiat de primarul Decebal Bacinschi, prevede faptul că focșănenii care doresc scutirea de impozite trebuie să îndeplinească anumite criterii, în funcție de care sunt punctați, cum ar fi: dacă au mai beneficiat anterior de înlesniri, situația plăților efectuate în ultimele 12 luni pentru stingerea debitelor restante, venitul net pe membru de familie, dacă în ultimele 12 luni au avut cheltuieli excepționale (deces rude grad I, calamități naturale, spitalizări, boli cronice), vechimea obligațiilor de plată restante, ocupația și ce bunuri mobile sau imobile impozabile deține persoana.
   De exemplu, cei care au un autovehicul în proprietate primesc 0 puncte, cei cu teren – 10 puncte, clădire în proprietate – 15 puncte, iar cei care nu dețin bunuri impozabile în proprietate au cel mai mare punctaj – 20 puncte. Punctajul maxim ce poate fi obținut este de 150 puncte, iar punctajul minim 20 puncte. Cu cât punctajul este mai mare, cu atât solicitantul beneficiază de mai multe înlesniri la plata taxelor și impozitelor locale, încadrându-se într-o anumită categorie.
   Nu beneficiază de înlesniri la plată urmatoarele categorii de debitori:
– cei care au mai avut aprobate înlesniri la plata obligațiilor bugetare locale și nu au respectat aceste înlesniri;
– cei care au un venit mediu net pe membru de familie mai mare decît salariul mimim brut pe economie;
– cei care dețin în proprietate altă clădire decât cea de la adresa de domiciliu sau au în proprietate o clădire cu o suprafață utilă mai mare de 100 mp;
– cei care dețin terenuri situate în intravilan cu o suprafață mai mare de 1000 mp și terenuri situate în extravilan cu o suprafață mai mare de 5000 mp;
– cei care dețin sau au înstrăinat în ultimii cinci ani autovehicule care sunt fabricate în ultimii 8 ani sau au capacități cilindrice mai mari de 2000 cmc.

   Proiectul de act normativ a fost afișat la sediul Primăriei munici-piului Focșani și pe site-ul www.focsani.info. „În termen de 10 zile de la afișarea și publicarea prezentului anunț, cei interesați pot trimite în scris la Primăria municipiului Focșani propuneri, sugestii, opinii privind acest proiect de act normativ”, este precizat în anunț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?