Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Arieratele, una dintre cauzele recesiunii


Arieratele reprezintă una dintre explicațiile pentru care România înregistrează și recesiune și inflație ridicată, lanțul de întârzieri de plată fiind mai periculos decât deficitele mari, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Arieratele sunt una dintre explicațiile pentru care avem și recesiune și inflație încă ridicată. Oricum este o problemă majoră a României pentru că este ca o boală contagioasă care se răspândește și denaturează fondul economiei de piață, care este disciplina monetară, fiscală, plățile la timp. Determină un lanț de întârzieri de plată mai rele decât deficitele”, a spus Isărescu la seminarul EU-Cofiel organizat de BNR, Alpha Bank și ARB.
Guvernatorul BNR a arătat că, mai grav decât că alimentează recesiunea, este faptul arieratele „o distorsionează prin distribuție”.
Arieratele statului (restanțe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu față de ținta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 mi-liarde lei, creșterea față de luna martie fiind de 240 milioane lei.
Plățile restante ale statului către companiile private s-au redus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, va-loarea arieratelor totalizând 1,5 miliarde lei la sfârșitul lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?