Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Marian Oprişan: Instituţiile abilitate vor găsi soluţii pentru ca urşii să nu mai atace animalele oamenilor


   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, spune că împreună cu instituțiile abilitate va găsi soluții pentru ca urșii să nu mai atace animalele din gospodăriile oamenilor, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni în localitatea Vizantea Livezi. În această comună, urșii au intrat în mai multe gospodării din satul Piscul Radului unde au omorât mai multe animale. Marian Oprișan a precizat că nu a fost înștiințat de această situație de primarul din Vizantea Livezi, dar a adăugat că luni va avea o discuție cu ministrul Mediului, cu ministrul delegat de la Ministerul Apelor și Pădurilor și cu directorul general al Romsilva pentru a găsi soluții la această situație.  „Primarul localității nu mi-a adus la cunoștință niciodată aceste aspecte. Pe de altă parte, ITRSV nu ar fi trebuit să se limiteze numai la a răspunde celor care au adus la cunoștință despre atacurile urșilor din zonă, ci ar fi trebuit să meargă repede pe cale ierarhică la București și să găsim o soluție la București. Luni voi avea o discuție cu ministrul Mediului, cu ministrul delegat de la Ministerul Apelor și Pădurilor și cu directorul general al Romsilva și vom găsi o soluție punctuală la această situație”, a precizat Marian Oprișan.
   Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România a precizat că această situație se regăsește la nivelul întregii țări, deoarece urșii nu mai au ce mânca în păduri. „Urșii neavând ce să mănânce în pădure vin și se hrănesc din gospodăriile oamenilor. Cred că instituțiile cu responsabilitate în acest domeniu, ITRSV, Romsilva, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor vor trebui să rezolve această situație de facto la nivelul întregii țări. Această situație există acum deoarece urșii nu au ce mânca. Înainte de ’89 nu exista o asemenea situație pentru că instituțiile abilitate pur și simplu hrăneau urșii din pădurile României”, a afirmat Marian Oprișan.  
Lefter spune că primarul nu l-a anunțat
   Contactat de reporterii noștri, șeful ITRSV Vrancea, Alexandru Lefter, a declarat că a fost informat de șeful de post din localitate și nu de primarul din Vizantea Livezi despre incidentele în care urșii au omorât câteva animale. Acesta a explicat că, potrivit legii, animalele sălbatice pot fi omorâte doar dacă se ajunge în situații extreme în care urșii atacă oameni. „Este vorba de două incidente în care urșii au omorât câteva animale. Un incident a avut loc înainte de Paști când urșii au omorât 3 miei și două oi, conform informațiilor date de autoritățile locale. Cel de-al doilea incident a avut loc zilele trecute. Ultima adresă a fost făcută de șeful de post de la Vizantea și nu de primar și nu se știe care este numărul de animale ucise. Potrivit legii, statul dă o despăgubire pentru animalele ucise de urs. Primarul ar trebui să convoace o comisie, să anunțe ITRSV în 48 de ore de la producerea evenimentului, care verifică pagubele și stabilește despăgubiri. În cazuri extreme de atac la om, se solicită aprobare expresă a Ministerului Mediului și Pădurilor pentru a ucide ursul”, a spus Alexandru Lefter. 
   Åžeful ITRSV a arătat că în cazul de la Vizantea, fiind vorba de o specie protejată și de faptul că nu a fost pusă în pericol viața niciunei persoane, ar trebui organizate goane zilnice pentru îndepărtarea animalelor sălbatice din zona comunei. Lefter susține că l-a sunat pe primarul din Vizantea care i-a spus că nu este cazul să vină specialiștii ITRSV în zonă. „Am trimis un funcționar care se ocupă de astfel de cazuri, care a stat în zonă în ultimele zile. Acesta l-a sunat pe primar care i-a spus că nu e nevoie să vină cei de la ITRSV în zonă și că a apelat la presă să vadă lumea că face ceva pentru ei”, a mai spus Alexandru Lefter, inspectorul șef  al ITRSV Vrancea. 
Primarul afirmă că a adus situația la cunoștința ITRSV-ului
   De cealaltă parte, Fănică Ciubotaru, primarul comunei Vizantea Livezi, afirmă că a făcut o adresă către ITRSV. „Atacă în fiecare seară câte o gospodărie, de vreo două săptămâni. Din situația pe care am întocmit-o, au omorât cam 23 de animale, oi, capre și iezi. Am făcut adresă către ITRSV, este înregistrată, am și confirmare. Am făcut-o cu șeful de post pentru că eu colaborez cu el și am trimis-o. Ce, trebuia să trimit și eu și el câte o adresă cu aceeași problemă? Nu este adevărat că cei de la ITRSV m-au întrebat dacă vreau să vină aici și eu am spus că nu. Ia întrebați-l pe Mihăilă de la ITRSV că l-am sunat și m-am rugat de el să facă ceva. A spus că va lua legătura cu cei de la Ocolul Silvic Vidra și cam atât. Eu am vorbit cu el personal și pot dovedi. Am sunat prima dată pe telefonul de serviciu de la ITRSV și am vrut să vorbesc cu domnul Lefter, dar nu am putut lua legătura cu el.  O doamnă mi-a spus că nu este și mi-a dat numărul lui Mihăilă că el se ocupă de problemele acestea și am discutat cu el. Ei nu vor să facă nimic. Mi-au spus de lege că parcă eu nu știu care e legea. Trebuie să atace vreun om ca să facă ceva. Soluțiile nu sunt la mine. Eu nu pot face altceva decât să înștiințez. Fondul de vânătoare este al lor, nu al meu. Oamenii sunt disperați. Se putea face o goană ceva, dar pe nimeni nu interesează. Am înțeles că ar fi acum cineva pe la Piscu Radului, niște vânători,  dar pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic”, ne-a declarat Fănică Ciubotaru, primarul comunei Vizantea Livezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?