Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Focşănenii abonaţi la ENET rămân de mâine fără apă caldă


   Veste proastă pentru focșănenii care sunt abonați la sistemul centralizat de încălzire. Începând de mâine, societatea de termoficare a municipiului va tăia apa caldă pentru consumatorii casnici, după ce a primit un preaviz de sistare a furnizării de gaze din partea GDF Suez. Cauza acestei măsuri este neachitarea de către ENET a tranșelor convenite prin graficul de eșalonare a datoriilor, stabilit în luna aprilie, atunci când a avut loc o altă întrerupere a apei calde, pentru două zile. Atunci, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a intervenit pe lângă ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, astfel încât furnizorul de gaze GDF Suez a acceptat graficul de eșalonare și a dispus reluarea furnizării de gaze către SC ENET SA Focșani. 
   În prezent, facturile scadente, pentru lunile februarie și martie, însumează 9,5 milioane de lei vechi. Directorul interimar al SC ENET SA, Mariean Vișan, susține  că graficul de eșalonare stabilit în luna aprilie nu putea fi respectat, întrucât sumele care urmau să fie plătite, în tranșe, erau foarte mari, în condițiile în care încasările de la populație se mențin scăzute. Până pe 25 mai, societatea ar trebui să plătească în contul furnizorului de gaze 4,5 milioane de lei, jumătate din suma totală restantă. „Graficul de eșalonare prevedea sume foarte mari, pe care era imposibil să le plătim, dat fiind încasările foarte mici, dar am fost nevoiți să îl acceptăm. Am făcut o adresă către directorul general al GDF Suez, să ne înțeleagă situația, în contextul în care în lunile de vară populația plătește mai puțin și că suntem în faza de finalizare a investiției de modernizare a centralei. Așteptăm un răspuns. Este greu de spus cât va dura această situație. Facem încă o dată apel la cetățeni, să își plătească datoriile la căldură, pentru a putea relua furnizarea apei calde”, ne-a declarat Mariean Vișan, directorul SC ENET SA. 
   Înainte de Paște, Consiliul Local Focșani a făcut o majorare a capitalului social al ENET cu 2 milioane de lei, pentru plata unei părți din datoriile la gaze, fapt ce a asigurat furnizarea apei calde de sărbători. „Este o situație neplăcută, a venit un preaviz de debranșare de la furnizorul de gaze. Voi informa consilierii locali, pentru a lua o decizie, Consiliul Local este cel abilitat. Eu vreau ca focșănenii să aibă apă caldă, vom vedea ce soluții se vor găsi în acest caz”, ne-a spus și primarul Decebal Bacinschi. Edilul afirmă că nu mai sunt sume disponibile nici în fondul de rezervă al bugetului local pentru recapitalizarea ENET-ului, așa încât nu se știe deocamdată cât timp vor face focșănenii dușuri reci.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?