Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Roboţii inteligenţi ar putea să elimine specia umană


   Ideea mașinilor superinteligente care vor încerca să preia controlul asupra Pământului și să elimine societatea umană, idee exploatată de altfel de o serie de filme SF precum „The Terminator” sau „The Matrix”, nu pare foarte departe de materializare conform unor oameni de știință care susțin că până în anul 2100 am putea ajunge să luptăm pentru supraviețuire împotriva mașinilor mai in-teligente decât noi, informează Live-Science.com. 
   Unii futurologi consideră chiar că evenimentul denumit singularitate, punctul de la care inteligența artificială o poate egala și apoi depăși pe cea umană, ar putea să se producă peste doar 16 ani. Însă aproape fiecare expert în computere poate oferi o predicție diferită cu privire la momentul producerii singularității. Unii vorbesc despre un viitor utopic în care oamenii își vor transcede limitele fizice cu ajutorul mașinilor – viitorii cyborgi – în timp ce alții vorbesc despre un viitor în care oamenii își vor pierde treptat o mare parte din abilități, urmând să fie absorbiți în noi tipuri de organisme care funcționează pe baza unei inteligențe artificiale (AI), la fel ca mitocondriile – fabricile de energie de la nivel celular.  
   În cartea sa Singularitatea se apropie: Când oamenii transcend biologia – Viking, 2005, futurologul Ray Kurzweil susține că mașinile vor ajunge la fel de inteligente ca oamenii până în anul 2029, iar până în 2045 calculatoarele vor fi „de miliarde de ori mai puternice decât inteligența umană neajutată”. „Estimările mele nu s-au schimbat, dar poziția consensuală a specialiștilor în AI s-a schimbat destul de mult, apropiindu-se de estimările mele”, a scris Kurzweil. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?