Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Au început Deniile din Săptămâna Patimilor!


   În bisericile ortodoxe, credincioșii sunt chemați timp de o săptămână, în fiecare seară, la o slujbă specială închinată patimilor și răstignirii lui Iisus Hristos.
   De duminică seară, credincioșii sunt chemați în bisericile ortodoxe să participe la Denii. Acestea sunt slujbe specifice săptămânii a cincea din Postul Mare și săptămânii a șaptea, adică Săptămânii Patimilor. Biserica săvârșește două Denii speciale, Denia Canonului cel Mare și Denia Acatistului Bunei Vestiri, miercuri seară și sâmbătă seară, în săptămâna  a-V-a din post, dar credincioșii cunosc mai bine Deniile din Săptămâna Mare. „Liturgic, deniile sunt utreniile de a doua zi și ele fac parte din cultul religios, din rânduiala slujbelor de zi cu zi ale Bisericii. Dacă în restul anului credincioșii la o parohie vin de regulă sâmbăta la Vecernie și duminica sau sărbătoarea la Utrenie și Liturghie, de data aceasta, credincioșii sunt chemați de către Biserică să participe zi de zi, la rânduiala aceasta, care se desfășoară pe tot parcursul Săptămânii Patimilor. În fiecare seară avem această slujbă care se numește Denie”, ne-a declarat preotul Valeriu Balica de la Biserica Donie, din Focșani. 
   Cele mai apropiate de creștini sunt Denia de joi seara, cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii și Denia Prohodului, când credincioșii cântă pe parcursul slujbei și înconjoară Biserica împreună cu preotul și Sfântul Aer. „Între cele 6 Denii din Săptămâna Patimilor, un loc special am putea spune, îl ocupă în rânduiala noastră bisericească, dar și în conștiința credincioșilor, ultimele două Denii, Denia celor 12 Evanghelii de joi seara și Denia Prohodului de vineri seara. Toate aceste slujbe sunt caracterizate de texte liturgice deosebite, de cântări deosebite, care de regulă sunt cu glasuri cromatice, glasul 7, glasul 2, prin care credinciosul este chemat să simtă altceva față de ceea ce simte în restul anului, pentru că până la urmă este vorba de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos, pe cruce. Aceste Denii caută nu numai să amintească de aceste evenimente petrecute acum 2000 de ani, ci cu atât mai mult se dorește actualizarea acelor evenimente astăzi, ca noi cu toții, cler și credincioși, să resimțim, dacă este posibil, ce au simțit măcar apostolii, dacă nu Mântuitorul, pe timpul patimilor sale”, a adăugat preotul Valeriu Balica.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?