Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Oprişan participă la dezbaterea Consiliului Consultativ pentru Regionalizare


   Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, va participa, azi, la o dezbatere a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) care va avea loc la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). În cadrul întâlnirii vor fi prezentate propunerile făcute de UNCJR și agreate de celelalte structuri asociative  ale autorităților administrației publice locale, cu privire la descentralizarea competențelor.
   Asociațiile reprezentative ale administrației publice locale sunt încurajate să depună la MDRAP, în perioada imediat următoare, propuneri concrete privind descentralizarea. Primele discuții pe această temă au avut loc pe 22 aprilie la sediul MDRAP, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Comunelor din România și ai Asociației Orașelor din România. Până la sfârșitul anului, regiunile trebuie să fie înființate, să aibă o structură de conducere interimară pentru următorii trei ani, iar atunci când vor avea loc alegeri locale, să fie aleasă și structura de conducere a regiunilor.
Prefecții vor fi numiți de Guvern, pentru că sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu, dar va exista un Consiliu regional, condus de un președinte, după modelul consiliilor județene actuale.
   Președintele UNCJR Marian Oprișan a declarat că oamenii nu trebuie să se sperie că în urma regionalizării ar urma să se lovească de o birocrație mai mare sau că vor fi nevoiți să facă drumuri mai lungi spre preșe-dintele de regiune. Dimpotrivă, autoritățile locale actuale rămân aceleași, iar dintre atribuțiile ministerelor, unele vor merge spre regiuni, astfel încât teoretic, viața tuturor să fie mai ușoară. „Principiul regionalizării nu se referă la modificarea de frontiere sau de granițe. România va rămâne stat unitar, național, suveran și independent. Regiunile sunt necesare pentru o mai bună funcționare a autorităților locale, pentru o mai bună corelare în dezvoltarea comunităților din România. Regionalizarea este necesară pentru a aduce puterea de la București lângă cetățeni. Nu va trebui ca niciun cetățean al județului Vrancea să meargă la o instituție regională. Toate activitățile autorităților locale vor rămâne la nivelul Consiliului Local, al primarului, Consiliului Județean, al președintelui de Consiliu Județean. Regiunea va prelua toate activitățile Guvernului, mă refer la drumurile naționale, fondurile europene, în general la chestiunile legate de dezvoltare, care astăzi sunt atributul Guvernului României”, a afirmat Marian Oprișan.
   De asemenea, această distribuire a atribuțiilor de la centru spre regiuni va presupune inclusiv disponibilizări la nivelul ministerelor, pentru că aceste instituții vor avea atribuții mai puține decât în acest moment. Președintele UNCJR a precizat că, din nefericire, în ultimii 23 de ani niciun guvern al României, indiferent de apartenența politică, nu a căutat soluții pentru rezolvarea acestei situații. „Nu am inventat noi roata. Noi nu facem altceva decât să punem România pe care o dorim modernă în matca firească a țărilor din Uniunea Europeană. Ce facem noi în acest an în România, alte țări civilizate au făcut acum 100 de ani”, a afirmat Marian Oprișan. Acesta a adăugat că regionalizarea este unul dintre lucrurile care trebuie făcute pentru ca românii să trăiască mai bine. Iar acesta trebuie să fie un obiectiv pentru fiecare om politic. „Nu ai ce căuta la guvernare dacă nu faci viața compatrioților tăi un pic mai bună”, a afirmat Marian Oprișan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?