Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO și GALERIE FOTO: Ambasadorul Franţei a vizitat mausoleele vrâncene


   Ambasadorul Franței în România, Excelența Sa Philippe Gustin, a felicitat autoritățile județene pentru modul în care a fost realizată reabilitarea mausoleelor din Vrancea. Excelența Sa a vizitat mausoleele în cadrul unei vizite oficiale pe parcursul căreia s-a întâlnit cu autoritățile locale de pe Valea Åžușiței. Vizita a început miercuri seară, când delegația franceză a fost cazată la o pensiune din Soveja. Francezii au fost serviți cu preparate tradiționale, printre care bulz și păstrăv cu mămăliguță, dar și o țuică de prune din zonă. 
   Ieri dimineață, delegația franceză însoțită de oficialități județene a vizitat fiecare mausoleu și monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial. Un moment deosebit a avut loc la Răcoasa, în satul Varnița, unde este un monument dedicat memoriei locotenentului francez Richard Henri Jean, mort în 1917. Autoritățile locale au pregătit un moment artistic special, elevii școlii intonând imnul Franței și cel al României. Cu această ocazie, atașatul militar al Franței, colonelul Jean Marc Lavallee le-a oferit gazdelor un set de fotografii inedite ale localității din 1917, chiar din perioada în care a murit locotenentul francez. 
   A urmat vizita la Mărășești unde francezii au fost impresionați de cel mai mare mausoleu din Sud Estul Europei dedicat Primului Război Mondial. Excelența Sa Philippe Gustin l-a felicitat pe Dumitru Bahamat, directorul companiei Dedal Bahamat care se ocupă de restaurarea mausoleelor vrâncene. „Am vizitat mausoleele din Vrancea și ne-am oprit la un monument care comemorează moartea unui locotenent francez. Am fost foarte impresionat de ambianța și de spiritul care se simte în zona acestor monumente. Aș dori să subliniez și să salut lucrurile și eforturile desfășurate de autoritățile locale, văd în acest efort un element de unire între cele două țări, Franța și România, în perspectiva centenarului Primului Război Mondial care va începe în 2014”, a afirmat ambasadorul. 
   În acest context, Excelența Sa Philippe Gustin s-a declarat interesat de posibilitatea dezvoltării turismului memorial. „Cred că faptul că forțele franceze au luptat cu alte trupe române și ale altor țări dă acestui județ un spirit deosebit. Toate eforturile desfășurate aici pentru a dezvolta un turism memorial ne interesează foarte mult și cred că putem să lucrăm împreună în perspectiva centenarului care va mobiliza multă populație din întreaga lume”, a precizat ambasadorul. 
Delegația franceză revine în luna august
   Tot la Mărășești, delegația franceză a mers la monumentul din parcul orașului, ridicat în memoria Mareșalului Joffre (învingătorul de la Marna, cel care a oferit orașului Crucea de Război franceză în 1920) și a lui Napoleon al III-lea (susținătorul Unirii de la 1859). Aici s-au întâlnit cu veterani ai celui de Al Doilea Război Mondial. Ambasadorul a fost interesat dacă autoritățile mai dețin Crucea de Război franceză oferită în 1920 și a promis că va reveni în luna august la ceremoniile dedicate luptelor de la Mărășești. 
   Excelența Sa Philippe Gustin a fost însoțit de atașatul de cooperare în domeniul local Caroline Socie, atașatul militar colonel Jean Marc Lavallee și doi asistenți. Din delegație a făcut parte și Catherine Robinet, membru al Comitetului francez pentru centenarul Primului Război Mondial. Potrivit informațiilor furnizate de oficialii Ambasadei Franței, Catherine Robinet este responsabilă cu aspectele diplomatice ale viitoarelor comemorări și este interesată să viziteze mausoleele din Vrancea, în special vrea să vadă proiectul de renovare derulat de Consiliul Județean. 
   Reabilitarea mausoleelor din Vrancea este realizată printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” este inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013. „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” are o valoare totală de 21,2 milioane lei și își propune restaurarea, consolidarea, reabilitarea și introducerea într-un circuit turistic a mausoleelor de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?