Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Colţ de Rai pentru rezidenţii Căminului de bătrâni din Focşani


   Cei 60 de vârstnici rezidenți ai Căminului de bătrâni din Focșani vor avea, în curând, un spațiu verde în curtea instituției, în care vor putea petrece clipe de relaxare, vor putea juca șah, rummy sau table sau pur și simplu își vor putea folosi abilitățile în grădinărit, ajutând la întreținerea acestuia. Cei 350 de metri pătrați reprezintă, actualmente, doar un teren viran ce oferă o priveliște dezolantă. Rodica Davidean, președinta Asociației Comunitare „Maria Francisca”, ce va derula acest proiect, spune că intenționează să creeze acolo, împreună cu partenerii, un colț de rai verde pentru seniorii Căminului.
   Asociația Comunitară „Maria Francisca”, în parteneriat cu Primăria Focșani și Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, va amenaja spațiul verde pe terenul aferent Căminului pentru persoane vârstnice din Focșani. Rodica Davidean, președintele Asociației, a declarat că acest lucru se va realiza în cadrul unui proiect recent câștigat. „Avem ca obiectiv crearea și menținerea unui spatiu verde de aproximativ 350 metri pătrați în curtea interioară (partea estică) a Căminului pentru persoane vârstnice Focșani, pentru recreere și activități de întreținere a funcțiilor neuropsihice și motrice ale beneficiarilor acestui cămin. Totodată, vom dota acest spatiu verde cu mobilier rustic și anume un foișor, un balansoar, bănci. Actualmente terenul este neamenajat. Terenul aparține Primăriei Municipiului Focșani și este adiacent corpului de clădiri al Căminului pentru persoane vârstnice”, a declarat Rodica Davidean.  
   Ea a precizat că noutatea și unicitatea acestui proiect constă în faptul că amenajarea și întreținerea unui spațiu verde pentru rezidenții acestui cămin, alături de folosirea unor metode interactive, menține sau ameliorează capacitățile fizice și intelectuale ale persoanelor vârstnice. De asemenea, asigură rezidenților căminului maximum posibil de autonomie și siguranță, facilitează și încurajează legăturile interumane, între voluntari, elevi, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice, stimulează participarea bătrânilor la viața socială și nu în ultimul rând, previne și tratează consecințele legate de procesul de îmbătrânire. „Foișorul  de socializare va fi o construcție de formă hexagonală în care rezidenții și elevii, și voluntarii să se ascundă de soarele torid sau ploaie și să poarte discuții relaxate și liniștite, să joace șah, rummy, să citească o carte, etc. Spațiul verde va găzdui, de asemenea, și acțiunile elevilor/voluntarilor destinate mediului, la care vor putea participa și rezidenții căminului”, a detaliat Rodica Davidean.
Bănci, balansoare, gazon, pomi și flori
   În cadrul proiectului Asociației, ce are ca parteneri Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) a municipiului Focșani și Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, pe terenul respectiv vor fi realizate alei din dale de beton, iar în centru va fi instalat foișorul cu bănci pe margine și masă pe mijloc. Pomii, arbuștii și plantele din flora autohtonă vor fi etichetate cu denumirea populară și științifică, dar și cu numele proiectului. Spațiul verde va fi îmbogățit cu bănci și un balansoar destinate odihnei, realizate din lemn și fier forjat, care vor fi achiziționate dintr-o zonă cu tradiție în prelucrarea lemnului.  
   Totodată, vor fi montate și două coșuri de gunoi realizate tot din lemn. „Asociația Comunitară «Maria Francisca» se va implica în menținerea, îngrijirea spațiului verde pentru o perioadă de timp îndelungat. Împreună cu voluntarii implicați în proiect va întreține și îngriji pomii și florile plantate, gazonul, iar pomii vor fi înconjurați de tutori, pentru fixare. Vor continua acțiunile de educație ecologică cu tinerii din cartier sau școli. Prin experienta sa, asociația se va preocupa de a promova noi metode de interrelaționare a rezidenților caminului”, se precizează în proiect. 
   UAT Municipiul Focsani va pune la dispoziție săptămânal, pe timp nelimitat, o cisternă cu apă pentru udarea pomilor, florilor și a gazonului. Se va preocupa de înlocuirea pomilor uscați, a florilor sau a gazonului deteriorat și se va ocupa de întreținerea mobilierului.
Cine este Asociația Comunitară „Maria Francisca”
   Asociația Comunitară „Maria Francisca” a fost înființată în anul 1998, cu scopul, printre altele, de a sprijini, iniția, furniza servicii de asistență socială primare și specializate și orice alte activități cu caracter social, umanitar, pentru toate categoriile de persoane aflate în dificultate, cât și toate grupele de vârstă (copii, tineri, adulți și vârstnici) și programe sociale la nivel comunitar, ținând cont de vulnerabilitatea acestora, îndeosebi a persoanelor cu handicap.  
   Asociația poate organiza servicii medico-sociale, inclusiv prin cantine proprii. Mai poate organiza cursuri privind tematici și regulamente în vigoare și în domeniul socio-medical, cât și în alte domenii de interes pentru asociație: mediu, agroturism, educație, muncă, protecție socială, formare și ocupare profesională, drepturile universale ale omului și copilului, tineret și sport, cultură. Nu în ultimul rând, poate iniția, elabora și implementa prin departamentul de tineret programe/proiecte în beneficiul persoanelor tinere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?