Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Amprentele suspecţilor, comparate manual de criminalişti


   Sistemul AFIS al poliției, care conține baza de date cu amprentele suspecților, a fost oprit voluntar pentru „upgradare”. Prin urmare, amprentele ridicate de polițiștii criminaliști în timpul cercetărilor la fața locului sunt comparate manual cu cele luate de la persoanele incluse în cercurile de suspecți. Polițișții vrânceni ne-au precizat că activitatea nu le-a fost afectată după oprirea sistemului AFIS. 
   Oprirea a fost făcută în week-end, când fluxul de verificare este mai scăzut și nu afectează capacitatea operațională a Poliției Române. De asemenea, schimbul de date dactiloscopice cu celelalte state s-a realizat prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din IGPR. 
   Potrivit unui comunicat de presă al MAI, „upgradarea este necesară în contextul îndeplinirii obligațiilor prevăzute în Tratatul de la Prum. În România, prevederile Tratatului de la Prum au intrat în vigoare începând cu data de 3 martie 2009. Conform acestuia, statele membre trebuie să operaționalizeze schimbul automat în trei domenii de referință, respectiv de date ADN, date dactiloscopice și date privind vehiculele. Dintre cele trei domenii, primele două sunt în responsabilitatea Poliției Române”.
   Reprezentanții Poliției Române au precizat, ieri, că sistemul va deveni funcțional astăzi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?