Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Bebeluş îmbolnăvit de apa din fântână


   Apa din multe fântâni și puțuri forate are conținut crescut de nitriți și nitrați, atrag atenția specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Din cauza apei, anul trecut, un bebeluș din Sihlea a fost diagnosticat cu methemoglobinemie (produs de oxidare a hemoglobinei în care fierul, ce trece din stare feroasă în stare ferică, sub acțiunea unor oxidanți ca anilina, acidul acetilsalicilic, cianura de potasiu etc., pierde puterea de a fixa oxigen și nu mai realizează schimburile respiratorii-n.r.),  cunoscută și sub denumirea populară de boala albastră. Mama sa i-a preparat laptele cu apă din fântână, iar copilul a avut de suferit. 
   Bebelușul a fost internat în Spitalul Județean de Urgență Focșani, iar după trei zile a fost externat. „S-a înregistrat un caz de methemoglobinemie acută infantilă în localitatea Sihlea, la un sugar. În urma derulării anchetei, s-a constatat că apa din fântâna publică folosită pentru alimentația artificială a copilului a fost neconformă atât din punct de vedere microbiologic, prin prezența indicatorilor de contaminare fecală, cât și din punct de vedere chimic, prin depășirea valorii maxime admise, de către «nitrați». Menționăm că localitatea Sihlea este înscrisă în lista localităților cu depășiri ale nitraților, rezultați din activități agricole”, ne-a declarat Cătălin Graur, directorul DSP. 
   Reprezentanții instituției au recomandat autorităților locale să afișeze la loc vizibil anunțuri prin care se interzice consumul de apă din această sursă pentru sugari și copiii mici, dar și să le precizeze mamelor din comună că există un risc major de intoxicație cu nitrați prin consumul apei din fântână. 
Sistemele de tratare a apei potabile, ineficiente
   În urma controalelor derulate anul trecut, inspectorii sanitari din cadrul DSP au monitorizat sursele de apă din județ. Au fost realizate 12 acțiuni de monitorizare a calității apei potabile din fântânile publice, analizele indicând că probele sunt neconforme din punct de vedere microbiologic și fizico-chimic.
   Inspectorii sanitari au constatat, în urma verificărilor, că principalele cauze pentru care apa nu este bună de consum, în mai multe comune, sunt funcționarea deficitară a stațiilor de tratare a apei, efectuarea manuală a dezinfecției apei. „S-au prelevat 4 probe de apă și s-a constatat neconformarea la prevederile Legii 458/2002, atât pentru parametrii microbiologici analizați (NTG 22OC, NTG 37OC, E. coli, Enterococi și Bacterii coliforme), a unui nr de 26 probe (81,25%), cât și pentru parametrii chimici «nitrați», «oxidabilitate», «conductivitate», a unui număr de 20 probe (62,5%). Principalele cauze de nepotabilitate a apei distribuite consumatorilor de către primării: funcționarea deficitară/ nefuncționarea stațiilor de tratare, dificultăți în aprovizionarea cu clor gazos, prin lipsa mijloacelor de transport speciale autorizate, ceea ce determină neefectuarea dezinfecției apei, ineficiența stațiilor de tratare a apei cu UV, efectuarea manuală a dezinfecției apei, ceea ce determină imposibilitatea asigurării unei concentrații constante a «clorului rezidual liber» în apa produsă și distribuită pe parcursul zilei, lipsa posibilității efectuării dezinfecției la nivelul bazinelor meta¬ lice tip hidrosferă, foarte vechi (Cîmpineanca – sursa CAP, Tătăranu – sursele Mărtinești, Bordeasca Veche), lipsa unor procedee de tratare adecvate, pentru reducerea concentrației parametrilor chimici evidențiați în exces”, a adăugat Cătălin Graur. 
   Medicii atrag atenția că apele cu un conținut ridicat de nitrați sau nitriți sunt contraindicate femeilor gravide și copiilor cu vârste de până la doi ani, deoarece pot produce boli rare sau chiar decesul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?