Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Protoieriile din Vrancea vor fi reorganizate


   Protoieriile Adjud și Odobești ar putea fi desființate printr-o decizie a Înaltpreasfinției Sale Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Potrivit informațiilor pe care le deținem, decizia are la bază o motivație pur economică. În acest fel, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei speră că vor face economii și vor scuti parohiile de plata unor procente din serviciile religioase efectuate, către protoierii. „Noi nu am fost anunțați de această decizie, nu am primit nicio adresă oficială. Protopopiatul pe care îl conduc din anul 2008 este format din 60 de parohii, cu preoți foarte buni care nu au creat nicio problemă. Dacă se confirmă cred că este vorba despre o decizie administrativă”, ne-a declarat preotul protopop, Åžtefan Maftei de la Protoieria Odobești. Aceste protoierii au câte trei angajați: contabil, secretar și preot protopop. Pe lângă salarii, cheltuielile protoieriei sunt cele cu plata utilităților și întreținerea clădirilor în care acestea își desfășoară activitatea. „Noi deocamdată nu avem informații, noi sperăm să avem în următoarea perioadă, mai precis în duminica a 5 -a a postului o slujbă arhierească și poate atunci se va lua în discuție și acest lucru”, ne-a declarat preotul Ion Ciobotea, protopop al Protoieriei Adjud.
   Anual, toate parohiile trebuie să achite către protoierii un procent din serviciile religioase pe care le efectuează. Acesta poate să difere de la o protoierie la alta, dar în majoritatea cazurilor este vorba de sume cuprinse între 100 și 300 de lei în funcție de categoria în care este încadrată parohia. Parohiile cu mai multe familii, amplasate în localități mari sunt încadrate în cele de grad I și plătesc o taxă mai mare, pentru că se presupune că și veniturile lor sunt mai mari, iar cele cu un număr mai mic de familii și aflate în zone defavorizate din punct de vedere economic sunt încadrate în parohiile de gradul III și plătesc o taxă mai mică.
  Este posibil ca în urma acestei reorganizări să se facă schimbări și la celelalte protopopiate și să fie numiți alți preoți protopopi. „Protopopii sunt colaboratorii Înaltpreasfinției Sale și sunt aleși de ierarh. Trebuie să fie un preot bine pregătit, cu o intensă activitate gospodărească și administrativă, bun orator, cancelarist și cu maturitate”, ne-a declarat Nicolae Cobzaru, preotul protopop al Protoieriei I Focșani.
    În Vrancea, funcționează următoarele protoierii:
 Adjud – preot protopop Ion Ciobotea,
 Odobești – preot protopop Åžtefan Maftei,
 Panciu – preot Daniel Merloiu,
 Protoieria Focșani I – preot protopop Nicolae Cobzaru,
 Protoieria Focșani II – preot protopop Negoiță Boghină.
   Aceasta nu este singura decizie a Înaltpreasfinției Sale Ciprian menită să diminueze cheltuielile Arhiepiscopiei pe care o păstorește. În urmă cu două săptămâni, Înaltpreasfinția Sa a decis să vândă toate mașinile de lux aflate în patrimoniul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?