Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Afaceri suspecte cu vin la Veritas Panciu


   Direcția Agricolă a găsit o diferență de aproape o sută de mii de litri de vin cu Indicație Geografică în documentele depuse de Veritas Panciu pentru anul 2011. O primă sesizare a fost făcută către Parchetul de la Panciu deoarece nu se cunoaște care este statutul actual al societății, urmând ca verificările în acest caz să fie preluate de Garda Financiară și Poliția Economică. Acestea vor stabili dacă este vorba despre o eroare în documentațiile depuse de producătorul de vin din Panciu sau este vorba despre afaceri ilegale cu vin. 

   Un control încrucișat la producătorii de vin din Vrancea și Iași a scos la iveală o diferență de aproape o sută de mii de litri cu Indicație Geografică în documentele depuse de Veritas Panciu pentru anul 2011. Din primele cercetări, se pare că există o cantitate suplimentară de vin față de actele oficiale. Cea mai mare parte, circa 74 mii litri, este vin roșu cu Indicație Geografică. Conducerea Direcției Agricole spune că această problemă urmează să fie lămurită de instituțiile de control ale statului, Garda Financiară și Poliția Economică, cele care pot verifica documentele fiscale ale societății păncene. „Dosarul a fost trimis la Parchetul de la Panciu pentru continuarea verificărilor. Instituțiile statului urmează să stabilească de unde provine diferența de vin”, a afirmat directorul Direcției Agricole, Petra Ochișor.
   Acest scandal vine într-o perioadă dificilă pentru producătorul de vin din Panciu. Asaltat de creditori, producătorul a intrat în procedură de insolvență, administrator fiind desemnat Casa de Insolvență Transilvania (CIT). Procedura insolvenței a fost aprobată de Tribunalul Vrancea la sfârșitul lunii noiembrie 2011 pentru datorii de aproape zece milioane euro. CEC Bank este cel mai mare creditor al societății păncene. Pentru a obține aceste fonduri, conducerea Veritas a garantat cu fabrica de șampanie, hrubele de păstrare a vinurilor și alte imobile. Cele mai mari datorii ale Veritas Panciu sunt înregistrate către CEC Bank – 33 milioane lei și Direcția Generală a Finanțelor Publice.

Utilajele Veritas, scoase la vânzare

   Reprezentanții CIT spun că prioritatea este reorganizarea societății pentru a continua producerea de vinuri și șampanie. Deocamdată, CIT evaluează bunurile Veritas Panciu înainte de a stabili un plan de reorganizare a societății intrată în insolvență. Reprezentanții CIT, administrator judiciar al firmei Veritas, au spus pentru „Monitorul de Vrancea” că societatea pănceană se află în perioada de observație. Ulterior urmează să fie prezentat planul de reorganizare. „Tabelul preliminar al creanțelor a fost afișat, iar în prezent se soluționează contestațiile depuse la acesta. Urmează să finalizăm tabelul definitiv al creanțelor. În paralel se evaluează bunurile, pentru a putea întocmi planul de reorganizare al societății”, ne-au comunicat reprezentanții CIT.
   Aceștia au precizat că planul de reorganizare este în lucru însă până la finalizarea evaluării bunurilor nu se poate vorbi decât despre scenarii pentru reorganizarea societății. Mai mult, pentru a obține fondurile necesare plății datoriilor, au fost organizate licitații unde au fost vândute utilaje nefuncționale. „În prezent nu avem un plan pentru a organiza astfel de licitații, însă la cererea administratorului special și cu aprobarea creditorilor se pot organiza. Aceste licitații nu fac parte dintr-o strategie de plan de reorganizare, deoarece acesta încă nu a fost depus. Licitațiile au rolul de a valorifica active neesențiale bunei desfășurări a activității societății, cu scopul de a genera fonduri necesare pentru a menține activitatea companiei până la aprobarea planului”, au precizat reprezentanții CIT .

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?