Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Exportul paralel de medicamente oncologice, suspendat


   Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că va semna un ordin de suspendare până la sfârșitul anului a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate.”Azi (luni – n.r.), semnez un ordin de ministru prin care, până la sfârșitul anului 2013, se vor suspenda activitățile de export paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate și care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății”, a declarat ministrul.
   Decizia vine după ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploiești ar fi cumpărat de la Compania Națională Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat. În același context, demnitarul a arătat că, dacă n-ar fi fost exportate citostatice, acestea ar fi asigurat necesarul până în august 2013.
   Eugen Nicolăescu  a mai anunțat că, la nivelul secretarului de stat Adrian Pană, a fost organizată o activitate de monitorizare zilnică a consumului pe stocurile de medicamente din spitale. 
Ministrul Sănătății a mai spus că, începând din octombrie 2012 și până în ianuarie 2013, au fost livrate de către Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran și Purinethol, esențiale în tratamentul pacienților bolnavi de cancer către rețeaua de spitale și farmacii, cu prioritate în unitățile spitalicești care au comandat aceste produse.
   Potrivit Ministerului Sănătății (MS), începând din decembrie 2012, cand a fost implementat sistemul SEAP în Unifarm, aceste produse au fost afișate și în sistemul electronic și putea fi achiziționate în orice moment de către spitale. „La acel moment, produsele respective nu prezentau o discontinuitate în piața din România, fiind disponibile și la alți distribuitori. Din cauza faptului că spitalele nu au comandat aceste medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer, și pentru a preveni expirarea acestora, produsele respective au fost livrate în piață, către farmaciile cu circuit deschis”, a spus Nicolăescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?